kritik mot integrationspolitiken

Skriftlig fråga 1997/98:895 av Andersson, Sten (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-06-26
Anmäld
1998-06-29
Besvarad
1998-07-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:895 av Sten Andersson (m) till statsrådet Lars Engqvist om kritik mot integrationspolitiken

I samband med undertecknads kritik mot Minoritetsspråkskommitténs förslag att låta romani erhålla minoritetsspråksstatus har statsrådet Lars Engqvist enligt TT bl.a. sagt att mitt agerande i frågan kan liknas vid hets mot folkgrupp. Uttalandet är förvånansvärt och närmast ett uttryck för önskan om minskad yttrandefrihet!

Jag har nämligen endast vidarebefordrat uppgifter från en debattartikel i en stor västsvensk morgontidning av en professor vid kulturgeografiska institutionen vid Stockholms universitet samt åberopat offentliga handlingar och tidningsintervjuer med namngivna uppgiftslämnare. Mot bakgrund av statsrådets yttrande önskas svar på följande fråga:

Avser statsrådet föreslå ändrad lagstiftning så att publicerade debattartiklar och offentliga handlingar inte får åberopas då det handlar om kritik mot integrationspolitik?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:895 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:895 om kritik mot integrationspolitiken
    Statsrådet Lars Engqvist

den 10 juli

Sten Andersson har frågat mig om regeringen har för avsikt att "föreslå ändrad lagstiftning så att publicerade debattartiklar och offentliga handlingar inte får åberopas då det handlar om kritik mot integrationspolitik". Frågan är ställd mot bakgrund av Sten Anderssons uttalande om Minoritetsspråkskommitténs förslag att ge romanes status som minoritetsspråk. Jag har i en kommentar till Sten Anderssons agerande ifrågasatt om inte detta kan liknas vid hets mot folkgrupp.

Svaret på Sten Anderssons fråga är nej. Självklart skall vi ha en fri debatt om integrationspolitiken på samma sätt som inom andra områden. Yttrande- och informationsfriheterna måste naturligtvis värnas. Det finns dock gränser i lag för yttrandefriheten. Således kan den vara inskränkt för att värna viktigare intressen. Kriminaliseringen av hets mot folkgrupp är ett exempel på detta.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.