Till innehåll på sidan

Kriterier för bidrag till jämställdhetsorganisationer

Skriftlig fråga 2005/06:1770 av Larsson, Maria (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-06-07
Anmäld
2006-06-07
Besvarad
2006-06-14
Svar anmält
2006-06-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 juni

Fråga 2005/06:1770 av Maria Larsson (kd) till statsrådet Jens Orback (s)

Kriterier för bidrag till jämställdhetsorganisationer

Vid ett tidigare tillfälle har jag frågat statsrådet varför män exkluderas från medlemskap i organisationer vars ambition är att öka jämställdheten i samhället. Utifrån det svar jag fick läser jag att statsrådet och jag är överens om att jämställdhet aldrig får bli en isolerad kvinnofråga utan att det är en fråga av stor betydelse för både kvinnor och män.

Därefter upphör emellertid likheterna. Den slutsats jag dragit utifrån ovanstående grundinställning är att män bör uppmuntras och välkomnas som medlemmar i jämställdhetsorganisationer, medan statsrådet anser att de bör exkluderas, åtminstone till viss del.

Kriterierna för det nya statliga stödet som inrättades 2006 är att minst 80 % av medlemmarna ska vara kvinnor (från att tidigare ha krävt en majoritet kvinnor.) Vad jag inte kan läsa någonstans i statsrådets svar är varför man har beslutat sig för denna gräns. Med motiveringen som statsrådet använder sig av @ att det är ett särskilt stöd direkt till kvinnor för deras organisering @ borde ju inga män tillåtas som medlemmar.

Med anledning av ovanstående frågar jag därför statsrådet varför bidragskriterierna tillåter jämställdhetsorganisationerna att ha just 20 % manliga medlemmar men inte fler, och om statsrådet avser att vidta några åtgärder i saken.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1770 besvarad av

den 14 juni

Svar på fråga 2005/06:1770 om kriterier för bidrag till jämställdhetsorganisationer

Statsrådet Jens Orback

Maria Larsson har frågat mig varför bidragskriterierna tillåter jämställdhetsorganisationerna att ha just 20 % manliga medlemmar, men inte fler och om jag avser att vidta några åtgärder i saken. 

Som jag i ett tidigare svar till Maria Larsson (fråga 1640) upplyst om finns det sedan den 1 januari 2006 ett statligt stöd för kvinnors organisering. Bidraget fördelas enligt förordningen (2005:1089) om statsbidrag till kvinnors organisering av Delegationen för fördelning av statsbidrag för kvinnors organisering och jämställdhetsprojekt. Syftet med detta statsbidrag är att stödja kvinnors organisering i egna sammanslutningar. Bidraget ska främja kvinnors deltagande i den demokratiska processen och i samhällslivet. Bidraget ska också möjliggöra för kvinnor att bevaka sina rättigheter och driva sina krav.

Därutöver finns det från och med den 1 juli 2006 ett särskilt statsbidrag för jämställdhetsprojekt vars syfte är att främja jämställdhet mellan kvinnor och män och som fördelas, av samma delegation, i enlighet med förordningen (2006:390) om statsbidrag till jämställdhetsprojekt. Bidrag för sådana projekt får lämnas till ideella föreningar eller stiftelser, som inte är statliga eller kommunala, och som bedriver en verksamhet som inte strider mot demokratins idéer. Som jag framhöll i mitt tidigare svar är det övergripande målet för jämställdhetspolitiken att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv.  Enligt förordningen krävs därför inte att en viss procent av medlemmarna ska vara av ett visst kön för att en förening ska kunna få bidrag för jämställdhetsprojekt. 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.