Till innehåll på sidan

Kriterier för att uppgraderas till universitet

Skriftlig fråga 2015/16:1382 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2016-06-21
Överlämnad
2016-06-21
Anmäld
2016-06-22
Sista svarsdatum
2016-06-29
Svarsdatum
2016-07-08
Besvarad
2016-07-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Den 16 juni skrev statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S) tillsammans med en partikollega, vilken är regionstyrelsens ordförande i Skåne, en debattartikel i Sydsvenskan (http://www.sydsvenskan.se/2016-06-16/malmo-hogskola-ska-bli-universitet). I artikeln presenterade de båda S-politikerna nyheten att Malmö högskola från den 1 januari 2018 kommer att få universitetsstatus. Malmö gjorde redan i fjol en förfrågan om detta men fick då avslag på sin begäran. Ett beslut som statsminister Löfven lär ha sagt berodde på det statsfinansiella läget (http://universitetslararen.se/2016/06/20/uppgraderingen-av-malmo-hogskola-ger-rektorer-nytt-hopp/). Ett ansträngt läge som fortfarande torde föreligga.
Med tanke på att fler högskolor nu väntas skicka in ansökningar för att uppgraderas till universitet är det viktigt att de utbildnings- och forskningspolitiska kriterierna som ligger bakom utnämningen tydliggörs. Detta är viktigt eftersom att högskolor som tilldelas universitetsstatus också kommer att innebära att mer resurser styrs till lärosätet ifråga.

Med hänvisning till ovan vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson:

 Vilka utbildnings- och forskningspolitiska kriterier ska vara uppfyllda för att en högskola ska kunna uppgraderas till universitet?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1382 besvarad av Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

Dnr U2016/02927/UH

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1382 av Betty Malmberg (M) Kriterier för att uppgraderas till universitet

Betty Malmberg har frågat mig vilka utbildnings- och forskningspolitiska kriterier som ska vara uppfyllda för att en högskola ska kunna uppgraderas till universitet.

Det ankommer på regeringen att besluta om benämningen universitet. Avgörande för om nya universitet ska bildas är att både de långsiktiga statsfinansiella förutsättningarna medger detta och att regeringen bedömer att det föreligger utbildnings- och forskningspolitiska skäl.

Regeringen har ett legitimt behov av att kontrollera frågor om övergripande resursmässiga och strategiska prioriteringar. I och med att riksdagen biföll propositionen Forskarutbildning med profilering och kvalitet (prop. 2008/09:134, bet. 2008/09:UbU18, rskr. 2008/09:276) så avskaffades tidigare ordning där lärosäten kunde ansöka hos regeringen om universitetsstatus utifrån ett antal fastställda kriterier. I samma proposition framhölls att inget hindrar riksdag eller regering från att i framtiden göra bedömningen att särskilda resurser ska satsas på att bygga ut något eller några lärosäten till universitet. En sådan bedömning bör vara en del av en långsiktig utbildnings- och forskningspolitisk bedömning.

Det finns därav inga fastställda kriterier som en högskola ska uppfylla för att kunna ges universitetsstatus. Regeringen äger fullt ut denna fråga.

Stockholm den 8 juli 2016

Helene Hellmark Knutsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.