Krisinformation.se

Skriftlig fråga 2020/21:1831 av Niels Paarup-Petersen (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-15
Överlämnad
2021-02-16
Anmäld
2021-02-23
Svarsdatum
2021-02-24
Sista svarsdatum
2021-02-24
Besvarad
2021-02-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Krisinformation.se är Sveriges viktigaste digitala kanal vid kriser. Det är här medborgarna ska få information om det aktuella krisläget och hur de ska agera. Men det är en kanal som inte är säker.

Kommunikation via webbsidor kan använda olika protokoll. Krisinformation.se använder inte https, som är det enda protokoll som garanterar besökarens integritet och säkrar att kommunikationen inte avlyssnas av tredje part. Https säkrar även att användaren ska kunna lita på att webbservern är densamma som den utger sig för att vara. Detta har MSB valt att inte aktivera utan använder https enbart för www.krisinformation.se och inte för krisinformation.se.

Att inte använda https för en webbplats gör det omöjligt att använda moderna säkerhetstillägg för domännamnet som minimerar risken att en antagonist visar en falsk webbsida för besökaren.

Min fråga till statsrådet Mikael Damberg är:

 

Anser statsrådet att det är klokt att samhällets viktigaste informationskanal vid kris inte använder säkra protokoll och om inte, hur kommer statsrådet att agera för att ändra på detta?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1831 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Ju2021/00690 Justitiedepartementet Inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1831 av Niels Paarup-Petersen (C) om krisinformation.se och användandet av säkra protokoll –

Niels Paarup-Peterson har frågat mig om jag anser det klokt att krisinformation.se vid kris inte använder säkra protokoll och om inte, hur jag kommer att agera för att ändra på det.

Krisinformation.se är en webbplats som förmedlar information från myndigheter och andra ansvariga i samband med en kris eller allvarlig händelse. Syftet med webbplatsen är att göra det lättare för allmänheten att hitta bekräftad information från svenska myndigheter genom att samla den på ett ställe och att minska risken för att felaktig information sprids. Krisinformation.se ska också stärka enskilda medborgares förutsättningar att fatta medvetna beslut i en kris.

Krisinformation.se drivs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, men webbplatsen är gemensam för alla myndigheter i Sverige. MSB ansvarar för att stödja samhällets beredskap för olyckor, kriser och civilt försvar. Ett av MSB:s uppdrag är att samordna samhällets gemensamma krishanteringsarbete. I det uppdraget ingår att samordna de olika aktörernas kommunikation och samlade information till allmänheten, bland annat via Krisinformation.se.

MSB har också i uppdrag att stödja och samordna arbetet med samhällets informationssäkerhet, och på myndigheten finns den nationella funktionen CERT-SE med uppgift att stödja samhället i arbetet med att förebygga och hantera it-incidenter.

Krisinformation använder idag säkra protokoll för sin hemsida. MSB ansvarar för att den viktiga informationskanalen Krisinformation.se har en tillräckligt säker funktionalitet och jag noterar att myndigheten inte har uppmärksammat regeringen på något behov av att säkra denna ytterligare.

Stockholm den 24 februari 2021

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.