Till innehåll på sidan

Kriminalvårdens lokalförsörjning i Östersund

Skriftlig fråga 2009/10:415 av Bodström, Thomas (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-01-20
Anmäld
2010-01-20
Besvarad
2010-01-27
Svar anmält
2010-01-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 januari

Fråga

2009/10:415 Kriminalvårdens lokalförsörjning i Östersund

av Thomas Bodström (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Kriminalvården är i behov av nya platser, men enligt Kriminalvården innebär uteblivna resursförstärkningar i regeringens budget att verksamheten och lokalförsörjningen inför framtiden måste planeras om. Ett aktuellt projekt som planerats under lång tid och som kostat åtskilliga miljoner kronor i projekteringskostnader är anstalten i Östersund. Det är naturligtvis beklagligt och ekonomiskt oansvarigt om regeringen nu backar i fråga om utbyggnaden av anstalten i Östersund när så mycket tid och pengar lagts ned på projekteringen. Det som kvarstår för att bygget ska komma i gång är ett formellt godkännande från regeringen, men naturligtvis även att säkerställa att det finns resurser till själva byggandet. Har regeringen någon annan åsikt borde den ha stoppat planeringen långt tidigare. En förutsättning för detta är naturligtvis att regeringen haft vetskap om den lokalförsörjningsplanering Kriminalvården haft. Mycket talar för att sådan kunskap fanns. På justitieutskottets utskottssammanträde den 17 december 2009 medgav justitieministern, i samband med en utfrågning, att hon haft kunskap om Kriminalvårdens lokalförsörjningsstatus löpande. Detta bekräftas av den granskning av Kriminalvårdens lokalförsörjning som regeringen beställt av PricewaterhouseCoopers och som kom den 11 januari i år. Granskarna fastställer att ”omfattande och fortlöpande dialog har förevarit mellan myndigheten och regeringskansliet under perioden och då inte minst om lokalfrågor”. Jag frågar därför justitieministern:

Har justitieministern och Justitiedepartementet haft dialog med Kriminalvården i fråga om planering, projektering och fortsatt byggande av anstalten i Östersund och har det då angivits någon ståndpunkt för fortsatt byggande eller ej?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:415 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 27 januari

Svar på frågorna

2009/10:415 Kriminalvårdens lokalförsörjning i Östersund

2009/10:416 Kriminalvårdens lokalförsörjning i Haparanda

Justitieminister Beatrice Ask

Thomas Bodström har frågat mig om jag och Justitiedepartementet haft dialog med Kriminalvården i fråga om planering, projektering och fortsatt byggande av anstalten i Östersund och har det då angivits någon ståndpunkt för fortsatt byggande eller ej. Thomas Bodström har vidare ställt samma fråga avseende anstalten i Haparanda. Jag har valt att svara på frågorna i ett sammanhang.

Det normala för statsförvaltningen är att myndigheterna utifrån målen för verksamheten ansvarar för sin lokalförsörjning. Självklart gäller det även Kriminalvården. Trots detta har jag förstått att den tidigare justitieministern Thomas Bodström själv styrde Kriminalvårdens lokalförsörjning, i huvudsak utan regeringsuppdrag och uppenbarligen utan finansiering. Syftet, såvitt jag förstår, var att etablera verksamheter på ett antal orter i landet.

En av mina första åtgärder var att klargöra att alliansregeringen arbetar enligt den för statsförvaltningen normala ordningen, det vill säga myndigheten ansvarar för lokalförsörjningen utifrån givna mål och ramar.

Det beskedet har varit tydligt under hela innevarande mandatperiod. Regeringen styr inte var och i vilka lokaler Kriminalvårdens verksamhet ska eller inte ska bedrivas. Budskapet har framförts såväl i regeringsuppdrag som i dialogen med Kriminalvården. Det är upp till myndigheten att utifrån en samlad bedömning avgöra sådana frågor, inom den väsentligt utökade ram som regeringen har tilldelat.

I de kontinuerliga möten Justitiedepartementet har med Kriminalvården informeras departementet om såväl verksamhet som lokalförsörjning. Att justitiedepartementet informeras av myndigheten ändrar inte det förhållandet att myndigheten ansvarar för sin lokalförsörjning inom de ekonomiska ramar riksdag och regering bestämmer.

Regeringen gav i november 2009 en revisionsbyrå i uppdrag att genomföra en granskning av Kriminalvårdens lokalförsörjning mellan 2004 och 2009. Den dialog som revisionsbyrån, utan närmare precisering, refererar till i sin rapport har följaktligen omfattat mer än innevarande mandatperiod.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.