Till innehåll på sidan

Kriminalisering av kränkande språkbruk mot poliser

Skriftlig fråga 2021/22:735 av Katja Nyberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-12
Överlämnad
2022-01-12
Anmäld
2022-01-13
Svarsdatum
2022-01-19
Sista svarsdatum
2022-01-19
Besvarad
2022-01-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Släpp mig för helvete, jävla snutfitta! Du rör mig inte! Era jävla horungar, jag ska knulla din mamma! Ni talar inte om för mig vad jag ska göra eller inte! Harangen av svordomar, könsord och nedlåtande tillmälen fortsätter i en strid ström.

Detta är en händelse tagen ur polisens vardag vid ett bråk på en skolgård. Den är tyvärr inte ens vidare uppseendeväckande eller ovanligt förekommande. Att i dag bli respekterad i sin yrkesutövning är tyvärr inte längre någon självklarhet, oavsett om man arbetar som polis, brandman, ambulansförare eller lärare.

I dag finns inget utrymme för rättsliga åtgärder när poliser bemöts illa verbalt. Polisen har inte möjlighet att utfärda en ordningsbot för att någon vräker ur sig all världens okvädingsord mot dem. Poliser ska tåla och ta det samt förväntas samtidigt visa lugn, professionalitet och respekt mot personer som i princip kan säga och kalla poliser för vad de vill utan någon rättslig konsekvens.

För att polisen ska kunna utföra ett bra arbete är det viktigt att medborgarna känner respekt och tolerans gentemot polisen och deras arbetsuppgifter.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Anser ministern att poliser ska behöva utstå verbala kränkningar, eller avser ministern att vidta åtgärder för att sådana kränkningar ska kriminaliseras?



 

Svar på skriftlig fråga 2021/22:735 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Ju2022/00068 Justitiedepartementet Justitie- och inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:735 av Katja Nyberg (SD)
Kriminalisering av kränkande språkbruk mot poliser

Katja Nyberg har frågat mig om jag anser att poliser ska behöva utstå verbala kränkningar eller om jag avser att vidta åtgärder för att sådana kränkningar ska kriminaliseras.

Det är naturligtvis helt oacceptabelt att de som har till uppgift att hjälpa och skydda andra i samhället utsätts för våld, hot eller trakasserier. Det är i förlängningen ett angrepp på det demokratiska samhället. Skyddet för dessa grupper måste vara ändamålsenligt och starkt.

Att rikta sådana nedsättande uttalanden som Katja Nyberg beskriver mot en polis är i de allra flesta fall redan kriminaliserat, genom brottet förolämpning. Sådana uttalanden kan även, beroende på omständigheterna i det enskilda fallet, utgöra andra brott som till exempel ofredande eller förgripelse mot tjänsteman. Om uttalandena innefattar hot om våld eller utgör ett led i en allvarlig störning av polisverksamhet aktualiseras även andra brott som hot mot tjänsteman och sabotage mot blåljusverksamhet.

Det sistnämnda brottet infördes den 1 januari 2020 och straffbelägger att under vissa förutsättningar angripa eller på annat sätt störa bland annat polisverksamhet. De allvarligaste fallen av brottet kan ge upp till livstids fängelse, vilket är en mycket tydlig signal från samhällets sida om att verksamheten inte får angripas. Den 1 januari 2020 skärptes även straffskalan för grovt våld eller hot mot tjänsteman till fängelse i lägst ett och högst sex år.

Regeringen har de senaste åren även vidtagit flera lagstiftningsåtgärder som innebär ett generellt sett skärpt straffrättsligt skydd mot våld, hot och trakasserier. Bland annat har straffskalorna för vissa allvarliga våldsbrott skärpts och skyddet för den personliga integriteten har stärkts och moderniserats, till exempel genom att det straffbara området för olaga hot har utvidgats.

Jag kommer inom kort att ta emot ett betänkande från en utredning som bland annat undersöker om ytterligare straffrättsliga åtgärder bör vidtas för att skydda yrkesgrupper som är särskilt utsatta – såsom poliser. Ett utredningsförslag om att bland annat poliser ska få en utökad rätt till kränkningsersättning har också nyligen remitterats och bereds nu i Regeringskansliet.

Poliser ska mötas av respekt i sin yrkesutövning. De ska inte behöva tåla påhopp och verbala trakasserier under sin arbetsdag. Regeringen har redan vidtagit flera åtgärder för att skydda de som skyddar oss. Jag följer utvecklingen på området noggrant och utesluter inte ytterligare åtgärder om sådana bedöms nödvändiga.

Stockholm den 19 januari 2022

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.