krigsmaterielexport till Sydkorea

Skriftlig fråga 1999/2000:726 av Zetterberg, Eva (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-03-22
Anmäld
2000-03-28
Besvarad
2000-03-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 mars

Fråga 1999/2000:726

avandre vice talman Eva Zetterberg (v) till statsrådet Leif Pagrotsky om krigsmaterielexport till Sydkorea

Sverige hör till ett av de få länder som har goda förbindelser med både Syd- och Nordkorea.

Det svenska biståndet till Nordkorea är betydelsefullt och har inneburit att den livsviktiga tillgången på livsmedel ökat. Det är också av stor vikt att underlätta kontakterna mellan de båda länderna och att bidra till att konflikten dem emellan minskar. Enligt uppgift besöker kabinettssekreterare Jan Eliasson Nordkorea just denna vecka, vilket ytterligare visar på Sveriges engagemang. Men det finns ett problem i sammanhanget. Från Nordkoreas sida har hävdats att Sverige har för avsikt att ge tillstånd för krigsmaterielexport till Sydkorea. Ett sådant tillstånd skulle vara att direkt ta ställning för den ena parten i en konflikt och allvarligt öka spänningen i regionen.

Jag vill därför fråga utrikeshandelsministern:

Avser regeringen att vidtaga några åtgärder för att förhindra ökad militär upprustning mellan Nord- och Sydkorea?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:726 besvarad av

den 30 mars

Svar på fråga 1999/2000:726 om krigsmaterielexport till Sydkorea

Statsrådet Leif Pagrotsky

Eva Zetterberg har frågat mig om den svenska krigsmaterielexporten till Sydkorea och om regeringen avser att vidtaga några åtgärder för att förhindra ökad militär upprustning mellan Nord- och Sydkorea.

Sverige har ett långvarigt engagemang på den koreanska halvön. Alltsedan stilleståndsavtalet 1953 har Sverige varit part i den neutrala övervakningskommissionen, vars uppgifter från början har varit att övervaka eventuell militär upprustning. Sedan början av 70-talet har Sverige dessutom haft ambassader i såväl Pyongyang som Seoul. Våra tre myndigheter har givit oss en unik position, där vi har kunnat bygga upp ett förtroendefullt förhållande till alla parter i den koreanska konflikten. Kabinettssekreterarens besök i Nordkorea, som frågeställaren tar upp, är ett led i detta pågående arbete på det förtroendeskapande området.

Sverige deltar dessutom genom EU i det s.k. KEDO-projektet (Korean peninsula Energy Development Organisation) vars syfte är att bidra till att säkra den fredliga användningen av kärnenergi på den koreanska halvön, stödja IAEA:s ansträngningar att säkerställa Nordkoreas efterlevnad av sitt safeguard-avtal, bidra till kärnsäkerhet i Nordkorea samt stärka samarbetet med USA, Japan och Sydkorea. Genom avtalet accepterade Nordkorea att frysa och slutligen lägga ned sitt nuvarande kärnkraftsprogram i utbyte mot två nya lättvattenreaktorer samt oljeleveranser. Målet är att Nordkorea åter ska bringas in i den internationella ickespridningsregimen.

Nordkorea tillhör den grupp på 44 länder med betydande kärntekniska program som måste ansluta sig till provstoppsavtalet (CTBT) innan detta formellt träder i kraft. Sverige har, på EU:s vägnar, uppmanat Nordkorea att snarast tillträda CTBT.

När det gäller export av krigsmateriel till Sydkorea bedriver Sverige som frågeställaren säkert känner till en restriktiv politik. Varje ärende prövas individuellt av Inspektionen för strategiska produkter (ISP) i enlighet med de i riksdagen behandlade riktlinjerna för krigsmaterielexport. I viktigare ärenden hörs även Exportkontrollrådet. Som framgår av redovisningen av den svenska krigsmaterielexporten i regeringens årliga skrivelse till riksdagen har exporten till Sydkorea varit mycket blygsam. Jag utgår från att även framtida ärenden kommer att prövas mycket noggrant i enlighet med de svenska riktlinjerna.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.