Till innehåll på sidan

krigsmaterielexport till Indonesien

Skriftlig fråga 1998/99:892 av vice talman Eva Zetterberg, andre (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-09-08
Anmäld
1999-09-14
Besvarad
1999-09-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:892 av andre vice talman Eva Zetterberg (v) till statsrådet Leif Pagrotsky om krigsmaterielexport till Indonesien

den 8 september

 

Situationen på Östra Timor efter folkomröstningen är fruktansvärd, där har våldet och övergreppen nu övergått i massakrer och blodbad. Människor flyr i panik. Indonesien som garanterat säkerheten under och efter folkomröstningen har tappat kontrollen över sina militära styrkor, som förefaller aktivt stödja milisen. FN:s säkerhetsråd har hittills inte kunnat enas om att ställa upp med fredsbevarande trupp.

Sveriges utrikesminister har i stället uttalat sig för att det internationella samfundets påtryckning gentemot Indonesien bör bestå av att utlovat bistånd dras in. Det är en viktig signal till Indonesien. En annan viktig signal utgörs av stopp för krigsmaterielexport. Från svensk sida ges inga medgivanden till försäljning av nya vapensystem. Men Sverige har under mycket lång tid fortsatt med s.k. följdleveranser av krigsmateriel till Indonesien med hänvisning till tvingande kontrakt, trots ockupationen av Östra Timor i 24 år och att grova kränkningar av mänskliga rättigheter har förekommit.

Jag vill därför fråga handelsminister Leif Pagrotsky:

 

Vilka åtgärder har regeringen vidtagit för att se till att varje form av krigsmaterielexport från Sverige och andra länder stoppas?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:892 besvarad av

den 15 september

Svar på fråga 1998/99:892 om krigsmaterielexport till Indonesien

Statsrådet Leif Pagrotsky

Eva Zetterberg har frågat mig vilka åtgärder regeringen vidtagit för att se till att varje form av krigsmaterielexport till Indonesien från Sverige och andra länder stoppas.

Frågan är föranledd av det våld som utbrutit i Östtimor efter det historiskt viktiga valet den 30 augusti om områdets framtid.

I nuläget är det högst angeläget att få slut på det meningslösa våldet i området. Sverige har bl.a. genom flera démarcher och uttalanden de senaste dagarna aktivt verkat för att regimen i Jakarta ska acceptera en utveckling i demokratisk anda i Östtimor i överensstämmelse med valresultatet nyligen. Regeringen har markerat beredskap att medverka i den FN-styrka som är på väg att sättas in i Östtimor. Våra civilpoliser förblir vid Unamet, och svenskt humanitärt bistånd har redan kanaliserats via Unicef, UNHCR och ICRC.

Exporten av krigsmateriel till Indonesien har de senaste åren minskat kraftigt och är på väg att upphöra helt. Som Eva Zetterberg själv angett i sin fråga gäller i dag principen att inga nya åtaganden görs avseende export till Indonesien. Den export som skett under de senaste åren har, som Eva Zetterberg väl vet, gällt mindre följdleveranser till tidigare exporterad materiel.

Skulle mer omfattande följdleveranser till Indonesien aktualiseras kommer beslut att fattas efter en noggrann prövning, bl.a. i Exportkontrollrådet, EKR, av alla omständigheter i det enskilda fallet, i enlighet med en strikt tillämpning av de sedan lång tid gällande svenska riktlinjerna för krigsmaterielexport. Ett eventuellt vapenembargo i FN eller EU skulle dock utgöra ett ovillkorligt hinder och därmed automatiskt sätta stopp för all vapenexport från Sverige till Indonesien.

Beträffande export av krigsmateriel till Indonesien från andra länder är det regeringens politik att i olika internationella forum verka för en mycket restriktiv politik vad avser utförsel till känsliga länder och regioner.

Finland har i egenskap av ordförande i EU den 10 september cirkulerat ett förslag till EU-vapenembargo mot Indonesien. EU beslutade den 13 september att införa ett vapenembargo mot Indonesien på fyra månader. EU-beslutet kan förlängas om inte situationen i Östtimor förbättras under tiden. Jag behöver knappast tillägga att den svenska regeringen välkomnar detta beslut som ligger väl i linje med EU:s riktlinjer för vapenexport. Det är särskilt välkommet då det reglerar exporten av vapen från samtliga EU-länder till Indonesien.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.