Kriget i Etiopien

Skriftlig fråga 2022/23:98 av Petter Löberg (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-12-01
Överlämnad
2022-12-01
Anmäld
2022-12-02
Svarsdatum
2022-12-14
Sista svarsdatum
2022-12-14
Besvarad
2022-12-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

I Etiopien pågår flera konflikter utöver det omtalade Tigraykriget. I skrivande stund är det många som fruktar för sitt liv i Oromoregionen, där det pågår etnisk rensning främst riktad mot amharer. Storskaliga och allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter följde på genomförandet av det etniskfederalistiska systemet i landet i början av 90-talet, och det etniskt baserade våldet har eskalerat de senaste fyra åren. Den etiopiska regeringen har flera gånger misslyckats med att få ett slut på våldsspiralen, där tusentals civila har dödats sedan premiärminister Abiy Ahmed tillträdde i april 2018. Nyligen massakrerades 50 civila i Kiramudistriktet i östra Wollega. Enligt uppgift har också etniska Amharainvånare i Kiramu övergett sina hem och flytt till skogen för att söka skydd och undkomma från förövare. Över 60 000 människor uppges ha flytt till Harodistriktet och befinna sig i en mycket desperat situation. Över stora delar av regionen har flyktingsituationen förvärrats. Säkerhetsläget i Oromoregionen har fortsatt att utvecklas i en ohållbar riktning. Den etiopiska regeringen har ännu inte uttalat sig om de senaste säkerhetsincidenterna. I en idealsituation bär nationella regeringar det primära ansvaret för IDP-skydd och välfärd. Om nationella regeringar inte kan eller vill uppfylla sina skyldigheter har det internationella samfundet en roll att spela för att främja och förstärka ansträngningar för att säkerställa skydd, hjälp och lösningar för internflyktingar. För att undvika en humanitär katastrof behöver man agera skyndsamt.

Med anledning av det ovanstående ställer jag följande fråga till utrikesminister Tobias Billström:

 

Vad gör ministern och regeringen för att skapa en objektiv och sakligt underbyggd bild över vad som sker i området, och vilka insatser avser ministern och regeringen att genomföra för att bidra till stabiliteten i regionen?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:98 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)

UD2022/ 17187 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:98 av Petter Löberg (S)
Kriget i Etiopien

Petter Löberg har frågat mig vad regeringen gör för att skapa en objektiv och sakligt underbyggd bild över vad som sker i Oromiaregionen i Etiopien samt vilka insatser regeringen avser att genomföra för att bidra till stabiliteten i regionen.

Jag delar Petter Löbergs oro över den allvarliga situationen i Etiopien, inklusive i Oromiaregionen. Sverige ser med mycket stort allvar på de omfattande övergrepp och kränkningar av de mänskliga rättigheterna som begås. Vi fortsätter att agera tydligt och oförtröttligt i de forum som står till buds för att kränkningar och övergrepp av de mänskliga rättigheterna ska upphöra och ansvar utkrävas, samt för att säkerställa en objektiv och sakligt underbyggd bild av situationen. Sverige och EU har varit drivande i att tillsätta en internationell kommission av MR-experter för Etiopien. Detta beslutades i FN:s råd för mänskliga rättigheter i december 2021 och mandatet förlängdes nyligen med ytterligare ett år på initiativ av EU. Syftet med denna mekanism är bland annat att utreda överträdelser mot de mänskliga rättigheterna, internationell humanitär rätt och flyktingrätt. Kommissionens mandat omfattar hela Etiopien, med fokus på de områden som påverkats av den nuvarande konflikten.

Sverige har nyligen antagit en ny strategi för utvecklingssamarbete med Etiopien som bland annat innehåller ett tydligt fokus på demokrati och mänskliga rättigheter samt främjande av en inkluderande dialog och fredsbyggande. Inom ramen för utvecklingssamarbetet bidrar Sverige med stöd till OHCHR som har observatörer runt om i landet, inklusive i Oromia.

Vidare, har Sveriges ambassad i Addis Abeba även en regelbunden dialog med oppositionspartier i landet, bl a i Oromiaregionen, liksom med företrädare för den etiopiska regeringen. 

Sverige kommer tillsammans med övriga EU, FN och andra internationella partners att fortsätta ansträngningarna för respekt för de mänskliga rättigheterna, internationell humanitär rätt och flyktingrätt, samt ansvarsutkrävande genom internationella mekanismer.

Stockholm den 14 december 2022

Tobias Billström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.