Krig i Västsahara

Skriftlig fråga 2010/11:59 av Ceballos, Bodil (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-11-12
Anmäld
2010-11-12
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2010-11-19
Svar anmält
2010-11-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 november

Fråga

2010/11:59 Krig i Västsahara

av Bodil Ceballos (MP)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Västsahariernas krav på jobb, bostäder och sociala reformer som manifesterades i lägret Gdeim Isik har nu urartat i att inte endast lägret med ca 22 000 personer jämnats med marken. Det har snarare urartat till ett veritabelt krig i området kring al-Ayun. Ingen vet exakt hur många som dött, skadats eller försvunnit. Polisario har under lång tid vädjat om hjälp från omvärlden och varnat för att den fredliga kampen för självbestämmande skulle kunna omintetgöras om inget sker. Ungdomarna orkar inte vänta längre.

Ändå är det märkligt tyst om Västsahara. Regeringar runt om i världen borde fördöma det som nu sker. Det borde tillsättas en oberoende utredning om det som skett och redan i dag borde observatörer skickas till landet.

Jag vill därför fråga utrikesministern:

Avser utrikesministern att agera för att få ett snabbt slut på konflikten och för att en internationell oberoende utredning snarast tillsätts?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:59 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 19 november

Svar på fråga

2010/11:59 Krig i Västsahara

Utrikesminister Carl Bildt

Bodil Ceballos har frågat mig om jag avser att agera för att få ett snabbt slut på konflikten i Västsahara och för att en internationell oberoende utredning snarast tillsätts om händelserna utanför Laayoune.

Regeringen ser allvarligt på situationen i Västsahara och tar regelbundet upp frågan i den bilaterala dialogen med Marocko. Regeringen följer noggrant utvecklingen på marken, inklusive den senaste tidens händelser i samband med rivningen av ett tältläger utanför Laayoune. Även inom ramen för EU:s associeringsavtal med Marocko sker en kontinuerlig dialog om utvecklingen i Västsahara och frågan kommer att diskuteras vid associeringsrådet med Marocko i december.

Regeringen stöder fullt ut FN:s ansträngningar att få till stånd en rättvis, varaktig och ömsesidigt acceptabel politisk lösning som ger Västsaharas folk självbestämmande i enlighet med de principer som beslutats av FN:s säkerhetsråd. Regeringen välkomnar därför att de FN-ledda samtalen mellan Marocko och Polisario den 8–9 november i Manhasset, med Algeriet och Mauretanien som observatörer, kunde leda till att parterna enades om att återuppta förtroendeskapande åtgärder bland annat i form av besöksutbyten mellan familjemedlemmar som separerats av den stängda gränsen mellan Västsahara och Algeriet. Samtalen planeras fortsätta i december och januari och regeringen uppmanar samtliga parter att samarbeta för att få till stånd en lösning på konflikten.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.