kraven för prosttjänst

Skriftlig fråga 1997/98:843 av Edgren, Margitta (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-06-05
Anmäld
1998-06-08
Besvarad
1998-06-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:843 av Margitta Edgren (fp) till kulturministern om kraven för prosttjänst

Just nu pågår tillsättning av domprosttjänsten i Stockholm. Många kompetenta präster har sökt, och tillsättningen kan komma att ge upphov till onödiga fördröjningar. Domkapitlet i Stockholm har förtydligat ett av kraven på den person de vill se som domprost sålunda "den sökande lovar att tjänstgöra med andra präster såväl män som kvinnor". Detta för att de anser att sökande som inte anser sig kunna samarbeta med kvinnliga präster ej är behöriga till tjänst som domprost i Stockholm.

Domkapitlets text är en utökning av lagtexten i vilken det stadgas "lovar att tjänstgöra med andra präster".

Denna skillnad har utnyttjats av sökanden som menar att domkapitlet inte har mandat till det förtydligande de gjort genom sitt tillägg.

Min fråga:

Avser kulturministern att ge förslag till riksdagen på ändring av lagtexten så att lagens mening inte kan missförstås?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:843 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:843 om kraven för prosttjänst
    Kulturminister Marita Ulvskog

Margitta Edgren har frågat mig om jag ämnar föreslå ett förtydligande av behörighetskravet för domprosttjänst i förordningen (1992:997) om biskops- och prästtjänster så att författningstextens mening inte kan missförstås.

I 3 § förordningen om biskops- och prästtjänster föreskrivs att en domprost- eller kyrkoherdetjänst får tillsättas bara med den som har

  1. fyllt 30 år,
  2. tjänstgjort som präst i Svenska kyrkan i minst tre år, och
  3. förklarat sig beredd att fullt ut tjänstgöra med andra präster i Svenska kyrkans gudstjänster.

Margitta Edgren avser det tredje villkoret. Det infördes så nyligen som den 1 januari i år efter en beställning av 1997 års kyrkomöte. Kyrkomötet ville ha en sådan ändring av förordningen som gör det omöjligt för en kvinnoprästmotståndare som inte vill samarbeta med kvinnliga präster i Svenska kyrkans gudstjänster att bli domprost eller kyrkoherde.

Förordningsändringen har utarbetats i nära samarbete med Svenska kyrkans centralstyrelse. Det tredje villkoret är enligt min uppfattning helt klart till sitt innehåll och behöver inte något förtydligande. Jag har därför inte för avsikt att föreslå ytterligare en ändring i förordningen. Detta hindrar naturligtvis inte domkapitlen från att vid handläggningen av tillsättningsärenden göra de förtydliganden som domkapitlen anser nödvändiga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.