Krav på vaccinering

Skriftlig fråga 2020/21:3582 av Ann-Christine From Utterstedt (SD)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2021-09-02
Överlämnad
2021-09-03
Anmäld
2021-09-08
Svarsdatum
2021-09-15
Sista svarsdatum
2021-09-15
Besvarad
2021-09-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Jag har kontaktats av flera anställda inom vård och omsorg som avger vittnesbörd om att de tagit vaccin mot sin vilja efter att de känt sig tvingade av sin arbetsgivare. Personal som erbjudits vaccin men velat avstå har informerats om att de då kommer att omplaceras eller inte längre är önskvärda på arbetsplatsen.

Detta går emot FN:s grundläggande mänskliga rättigheter som bland annat gör gällande att: Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap (vilket inte är detsamma som att alla förväntas göra likadant), Var och en har rätt till liv, frihet och personlig säkerhet och Ingen får tvingas att tillhöra en sammanslutning.

Att hotas med omplacering eller avsked betraktas kanske inte som tvång, men den anställde har utsatts för stor påverkan i en situation där man kan anses vara i beroendeställning.

Jag vill därför fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Känner ministern till att vaccinering av anställda inom vård och omsorg, genom påverkan av arbetsgivaren, förekommer, och hur avser ministern att hantera detta?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3582 besvarad av Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

A2021/01677/ARM Arbetsmarknadsdepartementet Arbetsmarknadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3582 av Ann-Christine From Utterstedt (SD) Krav på vaccinering

Ann-Christine From Utterstedt har frågat mig om jag känner till att det förekommer vaccinering av anställda inom vård och omsorg, efter påverkan av arbetsgivaren, och hur jag avser att hantera detta.

Vaccin mot covid-19 är det effektivaste verktyget för att skydda riskgrupper samt förhindra allvarlig sjukdom och död. Genom att vaccinera sig skyddar man inte bara sig själv utan även exempelvis sina arbetskollegor och dem man kommer i kontakt med på jobbet.

Av regeringsformen framgår att var och en gentemot det allmänna är skyddad mot påtvingat kroppsligt ingrepp, dit räknas vaccinationstvång. En inskränkning i detta skydd skulle kräva att riksdagen stiftar en ny lag.

En arbetsgivare kan inte tvinga en medarbetare att vaccinera sig. Att vaccinera sig är frivilligt i Sverige.

Det är smittspridningen som bör vara grundfrågan. Det skulle under vissa omständigheter kunna bli aktuellt med olika förändringar i verksamheten för att begränsa smittspridning, till exempel omplacering av anställda.

Det är viktigt att gällande lagar och avtal följs, även om vi befinner oss i en pandemi. Det behöver också i varje situation göras avvägningar utifrån situationen i det enskilda fallet och som ytterst kan prövas i domstol.

Arbetsgivaren behöver också på sedvanligt sätt ha en dialog med sina medarbetare och fackliga företrädare på arbetsplatsen.

Arbetsgivaren ansvarar för arbetsmiljön på arbetsplatsen. Inom ramen för arbetsmiljöansvaret ska arbetsgivare regelbundet genomföra riskbedömningar som ligger till grund för de skyddsåtgärder som behöver vidtas för att minska risken för smittspridning av sjukdomen covid-19 på arbetsplatsen. Arbetsmiljöverket har information om förebyggande åtgärder som arbetsgivare ska vidta för att undvika utbrott av smitta på en arbetsplats.

Stockholm den 15 september 2021

Eva Nordmark

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.