Till innehåll på sidan

Krav på USA om att stänga Guantánamolägret

Skriftlig fråga 2006/07:854 av Olovsson, Fredrik (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-03-15
Anmäld
2007-03-15
Besvarad
2007-03-21
Svar anmält
2007-03-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 mars

Fråga

2006/07:854 Krav på USA om att stänga Guantánamolägret

av Fredrik Olovsson (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Den borgerliga regeringen säger sig sätta de mänskliga rättigheterna högt på dagordningen. Det är en riktig och viktig prioritering. Detta måste emellertid följas upp med konkret handling. Exempelvis borde det vara en självklarhet att den svenska regeringen kräver att USA stänger sitt läger i Guantánamo.

Min fråga till utrikesministern är om han i närtid avser att framföra ett sådant krav till den amerikanska administrationen.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:854 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 21 mars

Svar på fråga

2006/07:854 Krav på USA om att stänga Guantánamolägret

Utrikesminister Carl Bildt

Fredrik Olovsson har frågat mig om jag i närtid avser att framföra krav till den amerikanska administration om att stänga Guantánamolägret.

Sverige är ett av de länder som tydligast givit uttryck för vad vi tycker när det gäller situationen på Guantánamo och fångarnas rättsliga status. Vi har under lång tid aktivt drivit frågan gentemot de amerikanska myndigheterna och givit offentlighet åt våra åtgärder.

De som sitter frihetsberövade på Guantánamo har inte fått krigsfångestatus och bör därför antingen friges eller åtalas och därmed få sin sak prövad i domstol. Även president Bush själv har vid flera tillfällen sagt att han har för avsikt att stänga lägret, men att man i dag har problem med vart man skulle skicka de fångar som fortfarande finns där. Regeringen delar den uppfattning som flera europeiska regeringschefer givit uttryck för, nämligen att fånglägret måste avvecklas.

EU och USA inledde 2006 en dialog angående folkrätten i kampen mot terrorismen. Amerikanska UD:s rättschef har vid flera tillfällen diskuterat frågan med EU:s rättschefer. Dialogen – i vilken Sverige deltar aktivt – är ett viktigt forum för diskussion om bland annat behandlingen av frihetsberövade personer.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.