Kränkningar av fångars rättigheter

Skriftlig fråga 2005/06:531 av Åström, Alice (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-12-01
Anmäld
2005-12-01
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-12-14
Svar anmält
2005-12-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 december

Fråga 2005/06:531 av Alice Åström (v) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Kränkningar av fångars rättigheter

I 121 fall i år har JO konstaterat att kriminalvården brutit mot bestämmelserna om humanitet och rättssäkerhet, vilket visar på en stadigt ökande trend av kränkningar av intagnas mänskliga rättigheter. I cirka hälften av årets fall handlar JO:s kritik om långsam handläggning och åsidosättande av rättssäkerheten. Kriminalvårdens egen förklaring till detta är bland annat stress, bristande rutiner och att personalen haft dålig kännedom om vilka regler som gäller.

För att ytterligare belysa frågan och avsätta resurser för att trygga rättigheterna för intagna i kriminalvården har Vänsterpartiet tidigare föreslagit att en fångombudsman ska inrättas. Vi har också tagit upp frågan om att skapa en särskild utbildning för kriminalvårdare.

Min fråga till justitieminister Thomas Bodström är:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta med tanke på att kränkningarna av fångars rättigheter tycks öka?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:531 besvarad av

den 14 december

Svar på fråga 2005/06:531 om kränkningar av fångars rättigheter

Justitieminister Thomas Bodström

Alice Åström har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta med tanke på att kränkningarna av fångars rättigheter tycks öka.

Kriminalvården fattar varje år flera hundra tusen beslut gällande klienter i anstalt, häkten och frivård. Bara antalet beslut om permissioner är omkring 60 000. Fram till i november i år har JO i två fall riktat mycket allvarlig kritik mot kriminalvården och i ytterligare fyra fall har allvarlig kritik riktats mot kriminalvårdens agerande. JO har därutöver i 115 fall dokumenterat fel eller brister, bland annat i handläggningen av ärenden. Detta är naturligtvis inte tillfredsställande och det finns all anledning att ta kritiken på allvar.

Kriminalvården övergår till att bli en myndighet från och med den 1 januari 2006. Syftet med omorganisationen är att underlätta styrningen av verksamheten och på så sätt skapa bättre förutsättningar för en verksamhet präglad av kvalitet, rättssäkerhet, effektivitet och kompetens.

Regeringen kommer att noggrant följa detta arbete.

Jag vet att man inom kriminalvården har tagit fasta på den kritik som framförts. Genom omorganisationen kan en ökad expertkunskap byggas upp. Det blir också lättare att skapa enhetliga rutiner och samordningsfunktioner i beslutsfattandet. Den nya myndigheten kommer dessutom att ha en särskild tillsynsfunktion knuten till huvudkontoret. Det är min förhoppning att detta innebär att kriminalvården är bättre rustad i framtiden, till gagn för de intagna men även för personalen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.