Kränkningar av fackliga rättigheter i Kambodja

Skriftlig fråga 2010/11:14 av Brink, Josefin (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-10-22
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2010-10-26
Besvarad
2010-10-28
Svar anmält
2010-11-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 oktober

Fråga

2010/11:14 Kränkningar av fackliga rättigheter i Kambodja

av Josefin Brink (V)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Flera hundra arbetare i Kambodja har avskedats från sina jobb för att de deltagit i en strejk för höjda minimilöner. Enligt de fackliga organisationer som stod bakom strejken, var den laglig. Den kambodjanska regeringen hävdar däremot att strejken var olaglig, vilket strejkdrabbade arbetsgivare nu använder som förevändning för att sparka anställda som deltog i strejken.

En av de arbetsgivare som sparkat strejkande anställda är textilfabriken River Rich som bland andra anlitas av svenska H&M. De har dock, enligt uppgifter i medier, fått erbjudande att komma tillbaka till arbetet om de skriftligen ”erkänner” att strejken var olaglig. Detta är en uppenbar kränkning från företagets sida av grundläggande fackliga rättigheter.

Problemet är dock större än enskilda företags agerande. I IFS årliga rapport om situationen för fackliga rättigheter i världen ges en bild av hård repression mot fackligt aktiva i Kambodja. År 2009 infördes exempelvis ett förbud mot demonstrationer med fler än 200 deltagare. Strejker och demonstrationer som trotsade förbudet bemöttes med brutalt polisvåld. Arbetsgivare som utsätter fackliga företrädare för trakasserier, hot och våld ställs däremot ytterst sällan inför rätta, trots att Kambodja formellt sett har lagstadgad föreningsfrihet. Sammantaget är det tydligt att fackliga rättigheter systematiskt kränks av såväl arbetsgivare som myndigheter. Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Carl Bildt:

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att förhindra fortsatta kränkningar av fackliga rättigheter i Kambodja?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:14 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 28 oktober

Svar på fråga

2010/11:14 Kränkningar av fackliga rättigheter i Kambodja

Utrikesminister Carl Bildt

Josefin Brink har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förhindra fortsatta kränkningar av fackliga rättigheter i Kambodja.

Jag delar Josefin Brinks oro över tillämpningen av fackliga rättigheter i Kambodja. Rätten att bilda fackföreningar, rätten för fackföreningar att utöva sin verksamhet och rätten att strejka är alla fastslagna i FN:s konvention om ekonomiska, social och kulturella rättigheter, vilken Kambodja har tillträtt. Kambodja har härutöver ratificerat Internationella arbetsorganisationens (ILO) åtta centrala konventioner om mänskliga rättigheter och har sedan 1997 formellt sett lagstadgad föreningsfrihet.

I praktiken förekommer emellertid hot och trakasserier mot fackföreningsledare. Även om arbetsvillkoren inom kambodjansk textilindustri har förbättrats på senare år, finns fortfarande brister.

Sedan 2009 har Sverige en intensifierad dialog med Kambodja vad gäller just efterlevnaden av de mänskliga rättigheterna. Främjande av demokrati och respekten för mänskliga rättigheter är även ett prioriterat område inom Sveriges fördjupade utvecklingssamarbete med Kambodja.

Regeringens beslut i våras om att öppna ambassad i Phnom Penh har vidare stärkt möjligheten till dialog. Sverige kommer därför att arbeta aktivt, såväl bilateralt som genom internationella forum, för att Kambodja ska utvecklas till en rättsstat som respekterar, skyddar och tillgodoser de mänskliga rättigheterna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.