Kränkande behandling av våldtäktsoffer
Skriftlig fråga 2013/14:435 av Oskarsson, Christina (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2014-02-21
- Anmäld
- 2014-02-21
- Besvarad
- 2014-02-25
- Svar anmält
- 2014-02-25
- Besvarad
- 2014-02-26
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
den 21 februari
Fråga
2013/14:435 Kränkande behandling av våldtäktsoffer
av Christina Oskarsson (S)
till justitieminister Beatrice Ask (M)
Tidningen Metro har i en serie tagit upp frågan om våldtäkter och annat våld mot kvinnor. De förskräckande skillnaderna i fråga om uppklaring och lagföring mellan olika län har de rödgröna i justitieutskottet redan begärt ska granskas.
Metro har också tagit upp att det ställs kränkande frågor, att det saknas juridiskt stöd för offren och att anmälningar läggs ned utan att vittnen förhörs. Uppenbarligen råder stora brister i fråga om hur polisen och domstolarna hanterar våldtäktsfall ur de utsattas perspektiv.
Är det också justitieministerns uppfattning att det finns brister inom polisen och domstolsväsendet i hanteringen av övergrepp mot kvinnor, och vad avser justitieministern i så fall att ta för initiativ för att förbättra denna situation?
Svar på skriftlig fråga 2013/14:435 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask
den 25 februari
Svar på fråga
2013/14:435 Kränkande behandling av våldtäktsoffer
Justitieminister Beatrice Ask
Christina Oskarsson har frågat mig om jag delar uppfattningen att det finns brister inom polisen och domstolsväsendet i hanteringen av övergrepp mot kvinnor och vad jag i så fall avser att ta för initiativ för att förbättra denna situation.
Det är viktigt att de som har blivit utsatta för brott upplever att de blir korrekt behandlade. Varje brottsoffer ska kunna känna förtroende för rättsväsendet. Regeringen och rättsväsendets myndigheter arbetar för att rättsväsendet ska bli bättre på att utreda sexualbrott och bemöta brottsoffren på ett bra sätt.
På uppdrag av regeringen vidareutvecklar och genomför Brottsoffermyndigheten ett utbildningsprogram som riktar sig till personal inom polisen, Åklagarmyndigheten och Sveriges Domstolar. Syftet med programmet är att öka kunskapen om sexualbrottsoffer och förbättra bemötandet av dem i samband med polisanmälan, förundersökning och rättegång.
Polisen arbetar aktivt både med bemötandefrågor och att utveckla utredningsarbetet inom detta område. Vid Rikspolisstyrelsen pågår arbete med en särskild studie rörande utredning av våldtäkter för att förbättra de polisära arbetsmetoderna. Polisen samverkar också med Åklagarmyndigheten för att utveckla arbetet med vålds- och sexualbrott i nära relation, med målet att korta handläggningstiderna och höja kvaliteten i bevissäkringen.
Rikspolisstyrelsen har också genomfört ett omfattande utvecklingsarbete för att bättre kunna bemöta brottsoffer och för att kunna ge dem bra och lättillgänglig information. Bemötande av brottsoffer är ett genomgående tema i polisens grundutbildning, liksom i en rad vidareutbildningar. Rikspolisstyrelsen har även utvecklat den skriftliga information som skickas till målsägande och tagit fram stödmaterial till polisanställda som möter brottsoffer. I det arbetet har brottsoffer med särskilda behov speciellt uppmärksammats.
Inom Sveriges Domstolar pågår sedan flera år ett långsiktigt arbete som syftar till att förbättra bemötandet av parter och andra personer som kommer i kontakt med domstolarna. Detta inkluderar självfallet bemötandet av målsäganden i sexualbrottmål.
Under den förra mandatperioden gav regeringen Domstolsverket i uppdrag att genom utbildningsinsatser ytterligare stärka kompetensen hos domare när det gäller bland annat mäns våld mot kvinnor.
I dag erbjuds samtliga domare särskilda kurser med inriktning på sexualbrott och mäns våld mot kvinnor.
Det är viktigt att rättsväsendet kontinuerligt arbetar för att förbättra sina arbetsmetoder och bemötandet av våldtäktsoffer. Jag kommer att följa denna utveckling.
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.