Kostnaden för broarna på Ekerö

Skriftlig fråga 2023/24:317 av Thomas Morell (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-11-29
Överlämnad
2023-11-30
Anmäld
2023-12-01
Svarsdatum
2023-12-06
Sista svarsdatum
2023-12-06
Besvarad
2023-12-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Förbifart Stockholm (E4) är en viktig pusselbit för att skapa en tillgänglig Stockholmsregion. Den nya sträckningen som förbifarten utgör binder ihop norra och södra Stockholm. 

En del i Förbifart Stockholm är projektet med att bredda Ekerövägen med ytterligare ett körfält mellan Nockeby och Tappström i riktning mot Ekerö. I projektet ingår även att bredda Drottningholmsbron och Nockebybron. Vidare ska det byggas ett till tunnelrör bredvid Lindö tunnel, vilket är klart, och en ny, öppningsbar bro vid Tappström, vilken är klar men inte fungerar. Alla dessa projekt är synnerligen nödvändiga, men på grund av Trafikverkets bristfälliga planering har nu läget eskalerat från ansträngt till ohållbart.

Att bygga broar är komplicerat, både att bygga helt nya och att bygga om gamla. Ekerövägens broar – Tappströmsbron, Drottningholmsbron och Nockebybron – är exempel på detta. Konsekvensen av detta är att vi nu kan se kraftiga förseningar, brist på framkomlighet och oacceptabelt höga kostnadsökningar. Detta påverkar särskilt alla gymnasieungdomar och andra som måste pendla till skola och jobb.

  • Tappströmsbron

Testen i våras visade att tekniken inte fungerade enligt TRV:s beställda krav samt att åtgärderna tar ytterligare tid. Bron måste kunna öppnas felfritt hundra gånger innan den godkänns. Nya Tappströmsbron, cirkulationsplats och rivning av befintlig bro planeras kunna färdigställas under hösten 2024, vilket är en kraftig försening.

  • Drottningholmsbron

Under arbetets gång visade det sig att bron behöver bli förstärkt av kolfiber, ett omfattande arbete som tar mycket tid. TRV planerar att färdigställa Drottningholmsbron senast hösten 2026, vilket även det är en kraftig försening. 

  • Nockebybron

Breddningen av Nockebybron kommer att ske först när E4 Förbifart Stockholm har öppnat för trafik 2030, för att undvika att kollektivtrafiken får en trång passage i flera år. TRV har under året utrett möjligheten att införa en reversibel lösning på bron under E4 Förbifart Stockholm återstående byggtid. Beslut om detta väntas under hösten. Detta är sålunda en uppenbar planeringsmiss, vilken kommer leda till förseningar och trafikproblem för Ekeröborna.

Förseningarna kommer inte utan ett pris, en ökning av en halv miljard kronor. Budgeten för de två broarna (Tappström och Drottningholm) har räknats upp med 498 miljoner kronor – cirka 350 miljoner kronor för Drottningholmsbron och cirka 150 miljoner kronor för Tappströmsbron. Då är inte Nockebybron, där vi vet att det också kommer att bli ökade kostnader, ens medräknad. Totalt ligger nu budgeten på 1,9 miljarder kronor för Ekerövägen.

För oss sverigedemokrater är det centralt att hushålla med skattebetalarnas pengar – ett förhållningssätt som Trafikverket uppenbart inte verkar ha, vilket borde få konsekvenser för denna koloss till myndighet. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Andreas Carlson:

 

Avser statsrådet att informera sig kring Trafikverkets beställningar och utföranden av arbetet med broarna på Ekerö mot bakgrund av vad som framförts ovan?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:317 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)

LI2023/03696 Landsbygds- och infrastrukturdepartementet Infrastruktur- och bostadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:317 av Thomas Morell (SD)
Kostnaden för broarna på Ekerö

Thomas Morell har frågat mig om jag avser att informera mig kring Trafikverkets beställningar och utföranden av arbetet med broarna på Ekerö.

Regeringen anser att kostnadskontroll i infrastrukturinvesteringar är helt avgörande för att kunna möta behovet av utbyggnad av infrastruktur. Det är viktigt att de medel staten tillför på infrastrukturområdet används effektivt och på bästa sätt.

Objekten i den nationella planen avseende transportinfrastrukturen påverkas av omvärldsläget. Till exempel har priser på insatsvaror och bränsle ökat kraftigt och det förekommer utmaningar i materialtillförsel. Sammantaget medför det risk för ökade kostnader i pågående projekt och i anbud.

Det är dock viktigt att Trafikverket regelbundet och på ett systematiskt sätt arbetar med att förbättra sina kostnadsprognoser, bl.a. genom att dra erfarenheter från genomförda projekt. Det är även viktigt med en god transparens i arbetet och beträffande orsakerna till kostnadsökningar. Kunskapsnivån om kostnadsutvecklingen och lärandet från tidigare erfarenheter behöver öka för att insatser för tidiga kostnadsbesparingar ska kunna göras. Det är även viktigt att Trafikverket fortsätter att utveckla och förbättra metoder för projektering, planering och kalkyler i syfte att åstadkomma en god kostnadskontroll.

Sedan augusti 2022 har Trafikanalys regeringens uppdrag att, i samverkan med Ekonomistyrningsverket, till och med april 2028 granska, följa upp och analysera Trafikverkets verksamhet och arbete med att vidareutveckla och förbättra sina processer för kostnadsreducerande åtgärder samt förbättra kostnadskontrollen av verksamheten. Jag kommer löpande att ta del av Trafikanalys rapportering av sitt uppdrag och i dialog med Trafikverket fortsatt nära följa myndighetens arbete med att förbättra kostnadskontrollen i såväl pågående projekt som i planeringsverksamheten.

Stockholm den 6 december 2023

Andreas Carlson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.