Kosova

Skriftlig fråga 1997/98:499 av Andersson, Marianne (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-03-03
Anmäld
1998-03-09
Besvarad
1998-03-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:499 av Marianne Andersson (c) till utrikesministern om Kosova

Kosova är på väg att bli ett nytt Bosnien. Den situation som många varnat för är på väg att inträffa. Förtrycket i Kosova som trappats upp under flera månader har nu lett till regelrätta anfall mot civilbefolkningen. I helgen dödades 28 personer, bland dem kvinnor och barn. Regeringen i Belgrad håller inga löften och uppfyller inga avtal t.ex. när det gäller att öppna skolorna. I stället samverkar regeringens trupper med krigsförbrytaren Arkan om våld och förtryck i Kosova. När internationella samfundet inte förmår hindra övergreppen kan vi inte förvånas över att det är svårt för icke-våldsrörelsen med dr Rugova i spetsen att hindra väpnat motstånd. Vi kan inte låta en tragedi som i Bosnien upprepa sig framför våra ögon. Det internationella samfundet måste ingripa. Jag vill uppmana den svenska regeringen att med stor kraft agera och jag vill fråga utrikesministern:

Hur avser regeringen att agera i EU och FN:s säkerhetsråd för att stoppa övergreppen i Kosova?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:499 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:499 om Kosova, 503 om Kosova, 517 om Kosovo och 518 om Kosova
    Utrikesminister Lena Hjelm-Wallén

Marianne Andersson har frågat mig hur regeringen avser agera i EU och FN:s säkerhetsråd för att stoppa övergreppen i Kosova, Eva Goës har frågat om jag har för avsikt att verka för att Sverige tillsammans med FN utövar påtryckning mot serbiska regeringen, Lars Björkman har frågat om jag inom de internationella organ där Sverige medverkar avser begära aktivt ingripande i avsikt att dämpa oroligheterna i Kosovo och Ragnhild Pohanka har frågat om jag avser arbeta för att en medling kommer till stånd.

Den svenska regeringen känner den största oro över den senaste tidens förvärrade situation i Kosovo. Den serbiska polisens våldsutövning är oacceptabel. Den har inneburit att oskyldiga män, kvinnor och barn dödats eller kommit till skada. Nu måste våldet övergå i en seriös dialog.

Alla sidor måste avhålla sig från handlingar som kan förvärra läget ytterligare. Jag vill dock särskilt understryka att den sida som representerar myndigheterna har ett särskilt ansvar att lägga grunden för dialogen.

Regeringen i Belgrad har klargjort att man betraktar utvecklingen i Kosovo som en inre, intern angelägenhet. Det är ett felaktigt synsätt. När det gäller kränkande av mänskliga rättigheter i ett land är det omvärldens skyldighet att påtala och reagera. För dagen står vi inför två problem som fordrar en lösning. Det akuta behovet är att få slut på våldet och övergreppen. I ett mera långsiktigt perspektiv krävs en politisk lösning som måste åstadkommas genom dialog.

De internationella fördömandena, från bl.a. EU, USA och Nato har med rätta varit snabba, skarpa och tydliga. Kontaktgruppens beslutsamhet visar på allvaret i situationen.

Den jugoslaviska statsledningen har fått ett tydligt besked om att en varaktig lösning av Kosovofrågan måste innebära en större grad av självstyre för området. Det vore ytterst oklokt av de serbiska ledarna att inte ta intryck av de eniga internationella reaktionerna.

Sverige kommer att i EU, OSSE och FN aktivt medverka i alla de påtryckningar som beslutas för att få till stånd en politisk lösning av denna allvarliga konflikt. Alternativet till en dialog med kosovoalbanerna är en tilltagande isolering av Förbundsrepubliken Jugoslavien.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.