kosmetikatester på djur

Skriftlig fråga 2000/01:1482 av Stafilidis, Tasso (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-07-02
Besvarad
2001-07-13
Anmäld
2001-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 juli

Fråga 2000/01:1482

av Tasso Stafilidis (v) till jordbruksminister Margareta Winberg om kosmetikatest på djur

På EU-nivå har man under lång tid arbetat för ett förbud mot kosmetikatest på djur och även för ett försäljningsförbud mot djurtestad kosmetika. Förbudsförslagen har ett brett stöd hos befolkningen och även inom Europaparlamentet. Trots detta har ännu inget testförbud eller försäljningsförbud kunnat realiseras. Naturligtvis anser jag att det är viktigt att Sverige arbetar kraftfullt för att förbuden ska genomföras på EU-nivå. Enligt vad jag förstått är jordbruksministern mycket drivande i detta arbete och hanterar frågan på ett mycket förtjänstfullt sätt.

Samtidigt är det så att vi har djurtestade produkter i våra butiker och vi har ännu inte genomfört ett nationellt förbud mot kosmetikatest på djur, trots att ett sådant utlovades redan till 1998. I Sverige utförs inga kosmetikatest på djur, men som t.ex. djurrätts- och djurskyddsorganisationerna pekat på skulle ett förbud mot kosmetikatest på djur, på etiska grunder, i Sverige få ett symbolvärde. Djurrätts- och djurskyddsorganisationerna bedriver i dag ett mycket bra arbete då det gäller att informera om djurtesten, kosmetiska- och hygienprodukter samt att det finns produkter som inte testats på djur. Deras arbete är mycket viktigt, men samtidigt är deras resurser långtifrån tillräckliga. Det skulle enligt min mening vara angeläget att staten såg över sina möjligheter att driva på utvecklingen bort från djurtesten och bort från bruket av produkter som testats på djur.

Vilka åtgärder avser jordbruksministern att vidta gällande arbetet mot kosmetikatest på djur?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1482 besvarad av

den 13 juli

Svar på fråga 2000/01:1482 om kosmetikatester på djur

Jordbruksminister Margareta Winberg

Tasso Stafilidis har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta gällande arbetet mot kosmetikatester på djur.

Inom EU finns gemensamma krav om säkerhetstestning av kosmetiska och hygieniska produkter. Eftersom nationella särkrav inte ställs och gemensamma regler om användning av vissa typer av ämnen tillämpas minskar behovet av försöksdjur. Man arbetar också med att följa utvecklingen av alternativa metoder för säkerhetsbedömning av kosmetiska och hygieniska produkter. En vetenskaplig kommitté som bistår kommissionen genom att ge rekommendationer i vetenskapliga frågor har rapporterat att vissa skadliga effekter i dag går att mäta med alternativa metoder. Andra egenskaper, t.ex. skadliga effekter på foster, är ännu inte möjliga att mäta med annat än djurförsök.

Kommissionen har föreslagit att djurtester av kosmetiska och hygieniska produkter ska förbjudas inom EU, men eftersom utvecklingen av alternativa metoder inte hunnit så långt att de kan erbjuda samma säkerhet för konsumenterna som de etablerade djurtesterna, har förbudet uppskjutits till den 30 juni 2002. Sverige stöder kommissionens förslag och har arbetat med frågan under ordförandeskapet. Under perioden har fyra rådsarbetsgruppsmöten behandlat frågan.

I Sverige har vi över huvud taget ingen testning av kosmetiska och hygieniska produkter. Att förbjuda försäljning av produkter som testats i andra länder är inte möjligt av handelsskäl. Ett sådan förbud skulle med all sannolikhet uppfattas som ett handelshinder i strid med den fria rörligheten inom EU och i strid med WTO:s handelsavtal med avseende på övriga länder.

Användningen av försöksdjur för att utveckla eller testa kosmetiska och hygieniska produkter är en fråga som väcker stort intresse hos många människor. Själv tycker jag att det är oerhört angeläget att krav ställs på utvecklandet av alternativa metoder.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.