körkortsprov

Skriftlig fråga 2000/01:1424 av Runegrund, Rosita (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-06-15
Besvarad
2001-07-02
Anmäld
2001-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 juni

Fråga 2000/01:1424

av Rosita Runegrund (kd) till näringsminister Björn Rosengren om körkortsprov

Enligt uppgift måste den som vill göra sitt teoriprov i Göteborg vänta upp till sju veckor. Även kön till uppkörning är lång. Den som i dag gör sitt teoriprov får vänta till mitten av september med att köra upp.

I dag finns tre köer för uppkörning i Göteborg. En för bilskoleelever, en för privatister och en för dem som kombinerat körlektioner med privat undervisning. Vägverkets ambition är att hålla de tre köerna i fas med varandra. Men de extremt långa köerna gör att situationen upplevs som ohållbar både för lärare och elever.

Vad avser statsrådet vidta för åtgärder för att komma till rätta med de långa kötiderna för körkortsprov i Göteborg?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1424 besvarad av

den 2 juli

Svar på fråga 2000/01:1424 om körkortsprov

Näringsminister Björn Rosengren

Rosita Runegrund har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att komma till rätta med den långa väntetiden för körkortsprov i Göteborg.

Jag vill först framhålla att jag delar frågeställarens syn på behovet av att minska kötiderna. Väntetiderna är i dag långa, framför allt i storstäderna och dessas närområden.

Flera riksdagsfrågor och en interpellation har ställts om köförhållandena avseende förarprov sedan december 2000. Jag svarade senast den 14 juni 2001 på frågor från Sven Bergström (c), Jeppe Johnsson (m) och Göte Jonsson (m) om körkortsprov och körkortsutbildning. Jag redovisade då en rad åtgärder som Vägverket vidtagit för att komma till rätta med köproblemen. Åtgärderna återges i korthet nedan.

Vägverket har under år 2000 genomfört totalt 345 000 teori- och förarprov, vilket innebar en ökning av totala antalet genomförda prov med 26 000 jämfört med året innan. Trafikinspektörernas arbetsproduktivitet har ökat från 970 till 1 084 prov per manår. Godkännandefrekvensen vad gäller förarprov var oförändrad för trafikskoleutbildade (74 %) men sjönk för privatutbildade (från 51 % till 45 %). Trots att det totala antalet förarprov alltså har ökat har köerna till förstagångsprov ännu inte minskat i hela landet till nivån 1@3 veckor. Under våren har 17 nyutbildade inspektörer trätt i tjänst och till midsommar 2001 var ytterligare 21 inspektörer utbildade för tjänstgöring. Effekterna på köerna av nytillskottet av trafikinspektörer kommer man att kunna se först längre fram under året.

En bidragande orsak till de långa köerna är att alltför många dåligt utbildade körkortsaspiranter avlägger förarprov. Dessa underkänns i stor utsträckning och måste göra om provet. En körkortsaspirant som måste göra om förarprovet drabbas också av extra kostnader. För att minska kostnaderna för att ta körkort kommer Vägverket att informera ungdomar och föräldrar om betydelsen av en god körkortsutbildning. Vägverket kommer att betona vikten av att påbörja utbildningen redan i 16-årsåldern och göra det i samarbete mellan trafikskola, elev och handledare så att trafikskolegenomgångar varvas med övning privat under längre tid. Härigenom mognar körkortsaspirantens färdigheter i bilkörning tills det är dags att avlägga prov. För att korta köerna har Vägverket infört ett nytt bokningssystem från den 1 april 2001 som innebär att en körkortsaspirant får misslyckas två gånger med ordinarie väntetid @ därefter förlängs väntetiden. Avsikten är att ge kortare väntetider för välutbildade aspiranter.

För att höja körkortsutbildningens kvalitet kommer Vägverket att öka tillsynen över trafikskolorna och utveckla informationen till elever i gymnasieskolor. Vikten av kvalificerad förarutbildning med goda teoretiska kunskaper, erforderliga färdigheter och värderingar som förare kommer att ytterligare betonas. Avsikten är att eleverna ska vara väl förberedda som bilförare i en alltmer komplex trafikmiljö.

Vägverket har tidigare påtalat för regeringen att anslagsfinansiering av provningsverksamheten inte ger möjlighet till flexibel anpassning vid kraftig ökning av efterfrågan av provningstjänster. Efter den 1 januari 2001 är därför verksamheten avgiftsfinansierad.

Vad avser förhållandena i Göteborg har Vägverket två köer @ en för trafikskoleelever och en för privatutbildade körkortsaspiranter. Ambitionen är att behandla dessa grupper lika vad avser kötider. Kötiderna i Göteborg beräknas dock bli långa över sommaren/hösten beroende på förarkontorets personalsituation. De åtgärder som vidtagits för att komma till rätta med problemen har ännu inte fått genomslag på kötiderna.

Mot bakgrund av de åtgärder Vägverket vidtagit är jag i dag inte beredd att ändra på förutsättningarna för provningsverksamheten. Jag kommer dock även fortsättningsvis att noggrant följa att de åtgärder som vidtagits för att minska kötiderna till förarprov ger avsedd effekt.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.