Kopparstölder vid järnvägen

Skriftlig fråga 2021/22:458 av Patrik Jönsson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-02
Överlämnad
2021-12-03
Anmäld
2021-12-07
Svarsdatum
2021-12-15
Sista svarsdatum
2021-12-15
Besvarad
2021-12-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

I augusti i år slog Trafikverket larm om att stölderna av koppar från järnvägsanläggningen ökade, med mångmiljonkostnader som följd för myndigheten. Bara fram till augusti var det 30 inrapporterade stölder, och antalet har fortsatt att stiga sedan dess. Utöver kostnader för Trafikverket för att reparera och ersätta försvunnen kopparledning medför dessa stölder och sabotage mot anläggningen höga kostnader för ersättningstrafik med buss när tåg ställs in, samt orsakar problem med omledning av godståg.

När tåg ställs in och resenärer får avsevärt längre restid med ersättningsbuss blir en ytterligare effekt att pendlarnas tilltro till att resa med tåg minskar. Risken för att komma sent till jobbet, missa möten eller lektionstid innebär att alternativet att köra bil kan för många bli det enda alternativet i stället för att tågpendla.

Det finns inget som tyder på att problemet minskar. I månadsskiftet november–december har till exempel tjuvarna slagit till mot Rååbanan mellan Helsingborg och Teckomatorp. Denna bana är en av de mest utsatta, kanske till och med landets mest utsatta. Bara här har mer än 27 000 meter kopparledning stulits sedan i somras. Att stjäla koppar är mer än en stöld, det är ett sabotage mot samhällsviktig infrastruktur och järnvägsanläggningen.

Kopparstölder är ett stort samhällsproblem, Trafikverket sätter ibland in väktare, men det vore önskvärt att större insatser från polis gjordes. Ökad takt i utbytet till aluminiumledning samt stöldmärkt koppar, där möjlighet finnes, vore önskvärt. Men framför allt borde straffen skärpas för denna typ av sabotage mot samhällsviktig infrastruktur.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

På vilket sätt avser ministern att agera för få bukt med kopparstölderna mot landets järnvägsanläggning?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:458 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

I2021/03132 Infrastrukturdepartementet Infrastrukturministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:458 av Patrik Jönsson (SD)
Kopparstölder vid järnvägen

Patrik Jönsson har frågat mig på vilket sätt jag avser att agera för få bukt med kopparstölderna mot landets järnvägsanläggning.

Stölder av koppar och andra metaller är ett problem som drabbar samhället på flera sätt och som kan medföra stora samhällskostnader. Mycket talar för att det är internationella brottsnätverk som opererar över stora delar av Europa som begår de flesta metallstölderna.

Regeringens politik präglas av krafttag mot allvarliga samhällsproblem. Det innefattar bland annat att den brottslighet som förekommer i vårt samhälle ska bekämpas med samhällets fulla och samlade kraft. För att motverka stölder ska kraftfulla åtgärder vidtas på flera olika områden. En tillgänglig polis, ett starkt rättsväsende, en god myndighetssamverkan men också ändamålsenlig lagstiftning kan bidra till att alla former av brottslighet bekämpas.

Återvinningsindustriernas medlemmar har sedan många år på eget initiativ infört ett kontantförbud. Det möjliggör spårbarhet för myndigheter och försvårar penningtvätt för kriminella aktörer.

Trafikverket arbetar aktivt med åtgärder för att öka robustheten i järnvägsanläggningen och för att förhindra stölder, men också för att minska konsekvenserna och riskerna om de ändå inträffar. Trafikverket medverkar i nätverk och samarbeten med järnvägsföretag, entreprenörer, Polisen och andra drabbade företag och myndigheter i jakten att minska kopparstölder. För att minska tillgängligheten på koppar ersätter Trafikverket det med andra material där det är möjligt. Andra förebyggande åtgärder är stöldskyddsmärkning med DNA, bevakning med väktare och kameror samt att göra anläggningen mindre tillgänglig med t.ex. stängsel.

Det är viktigt att ett systematiskt förebyggande arbetet fortsätter så att brottsligheten kan bekämpas och störningar i tågtrafiken motverkas. Jag kommer noga fortsatt att följa frågan.

Stockholm den 15 december 2021

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.