Konvertiter i Afghanistan

Skriftlig fråga 2005/06:1286 av Enochson, Annelie (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-03-23
Anmäld
2006-03-23
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-03-31
Svar anmält
2006-04-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 mars

Fråga 2005/06:1286 av Annelie Enochson (kd) till vice statsminister och utrikesminister Bosse Ringholm (s)

Konvertiter i Afghanistan

En kristen konvertit, Abdul Rahman, hotas av dödsstraff i afghansk domstol. Hans brott var att han konverterade till den kristna tron för 16 år sedan. Islamiska sharialagar föreskriver dödsstraff för muslimer som avsäger sig sin tro. Mannen greps sedan han angivits av medlemmar ur den egna familjen. En medlem av högsta domstolen, Ansarullah Maulavi Zada, säger att konvertiten ska åtalas snart men även att dödsdomen kan ändras om den åtalade återvänder till islam. Det är oacceptabelt att ett land dömer en person till dödsstraff för att han konverterat, och Sverige måste agera kraftfullt i denna fråga om vi ska leva upp till den internationella standarden om religionsfrihet. EU är den största donatorn till att återuppbygga Afghanistan och våra svenska trupper är där tillsammans med trupper från Storbritannien, Nederländerna med flera för att försvara Karazais regering. Afghanistan har skrivit under ICCPR (International Covenant on Civil and Political Rights) och deras konstitution accepterar inte sharialagar, så domen mot Rahman är oacceptabel. Det är nu viktigt att Sverige i sitt samarbete med Afghanistan visar på vikten av att alla människor har ett lika värde och rätt till en egen tro. Vad regeringen bör undersöka är hur Sverige och andra demokratier kan göra för att sätta press på den afghanska regeringen, så att Abdul Rahman kan fortsätta att leva som en fri människa. Om Afghanistan vill vara en accepterad del av världssamfundet bör man snarast se över denna dom och nuvarande lagstiftning.

Vilka åtgärder, inom ramarna för det internationella samfundet, avser ministern att vidta för att verka för att Abdul Rahman ska frikännas och att Afghanistan inför verklig religionsfrihet?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1286 besvarad av

den 31 mars

Svar på frågorna 2005/06:1286 om konvertiter i Afghanistan och 1312 om konvertering till kristendom i Afghanistan

Utrikesminister Carin Jämtin

Annelie Enochson och Holger Gustafsson har frågat vilka åtgärder utrikesministern avser att vidta för att verka för att Abdul Rahman ska frikännas och att Afghanistan inför verklig religionsfrihet.

Det är positivt att afghanska myndigheter uppger att Rahman har frisläppts. Jag är naturligtvis oroad över gripandet av Rahman och att han hotades av dödstraff för att han konverterat till kristendomen. Det är av vikt att Rahmans mänskliga rättigheter, säkerhet och personliga integritet skyddas av afghanska myndigheter. Afghanistan har ratificerat FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter och har därmed förbundit sig att garantera religionsfrihet i landet, vilket har påpekats för afghanska myndigheter.

Sverige har diskuterat frågan inom EU för att finna en effektiv väg att gemensamt föra fram EU:s och Sveriges position vad gäller mänskliga rättigheter och religionsfrihet. Frågan följs mycket nära på plats i Afghanistan av EU:s lokala ordförandeskap, övriga medlemsstater och inte minst av FN.

Genom EU:s särskilde representant och det lokala EU-ordförandeskapet förs en kontinuerlig dialog med den afghanska regeringen och dess myndigheter om situationen avseende mänskliga rättigheter i landet. Vi har gemensamt vid ett flertal tillfällen uttryckt vårt motstånd mot dödsstraffet och uppmanat Afghanistan att avskaffa denna inhumana påföljd. Flera medlemsstater stöder återuppbyggnaden av det afghanska rättssystemet, en insats som samordnas av Italien. Respekt för de mänskliga rättigheterna kräver ett fungerande rättssystem.

Sverige arbetar aktivt med att öka respekten för de mänskliga rättigheterna i Afghanistan. Olika aspekter av de mänskliga rättigheterna har tagits upp av Sverige i FN, EU och bilateralt med afghanska myndigheter. Vi finansierar bland annat ett projekt som syftar till att etablera ett advokatsamfund och utbilda afghanska advokater i mänskliga rättigheter genom International Bar Association. Under de närmaste åren kommer vi att intensifiera vårt arbete vad gäller mänskliga rättigheter, framför allt genom vårt utvecklingssamarbete. I den nya samarbetsstrategin för vårt utvecklingssamarbete med Afghanistan är mänskliga rättigheter ett av de områden som prioriteras. Den svenska regionalenheten i ISAF kommer även att följa frågor om mänskliga rättigheter och försöka skapa tillräckligt säkra förhållanden för att säkra respekten för de mänskliga rättigheterna.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.