Till innehåll på sidan

Konvertering till kristendom i Afghanistan

Skriftlig fråga 2005/06:1312 av Gustafsson, Holger (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-03-27
Anmäld
2006-03-28
Besvarad
2006-03-31
Svar anmält
2006-04-03
Besvarad
2006-04-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 mars

Fråga 2005/06:1312 av Holger Gustafsson (kd) till utrikesminister Carin Jämtin (s)

Konvertering till kristendom i Afghanistan

En afghansk man, Abdul Rahman, har konverterat till kristendomen från islam @ för 16 år sedan. För det riskerar han att dömas till döden. Det afghanska rättsväsendet, som är ett slags blandning av sharia och civil lagstiftning, har enligt uppgift meddelat att det inte tänker böja sig för påtryckningar.

Sverige deltar i ISAFs fredsbevarande styrkor i Afghanistan för att bidra till det afghanska samhällets utveckling. ISAFs främsta uppgift är att stödja Afghanistans regering att tillhandahålla och upprätthålla säkerhet. Genom detta underlättar man för olika humanitära organisationer att rekonstruera samhällsstrukturerna i Afghanistan. Målet måste vara att Afghanistan på sikt ska kunna bli ett samhälle byggt på demokratiska principer och med respekt för alla mänskliga fri- och rättigheter. Religionsfrihet är en av dessa.

Sverige kan inte under några omständigheter acceptera att människor döms till vare sig döden eller något annat för att de utövar sina mänskliga rättigheter. Kanske särskilt i länder där vi bidrar med civil eller militär personal med syfte att ge rum för utveckling av eller skydd för just de mänskliga rättigheter som Abdul Rahman utövat.

Den svenska regeringen måste använda ett mycket tydligt signalspråk gentemot den afghanska regeringen för att klargöra att vi inte accepterar att Abdul Rahman riskerar döden för att ha konverterat till kristendomen.

Därför vill jag fråga utrikesministern vilka åtgärder hon tänker vidta för att påverka den afghanska regeringen att se till att Abdul Rahman inte döms till döden eller något annat straff för att ha konverterat till kristendomen.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1312 besvarad av

den 31 mars

Svar på frågorna 2005/06:1286 om konvertiter i Afghanistan och 1312 om konvertering till kristendom i Afghanistan

Utrikesminister Carin Jämtin

Annelie Enochson och Holger Gustafsson har frågat vilka åtgärder utrikesministern avser att vidta för att verka för att Abdul Rahman ska frikännas och att Afghanistan inför verklig religionsfrihet.

Det är positivt att afghanska myndigheter uppger att Rahman har frisläppts. Jag är naturligtvis oroad över gripandet av Rahman och att han hotades av dödstraff för att han konverterat till kristendomen. Det är av vikt att Rahmans mänskliga rättigheter, säkerhet och personliga integritet skyddas av afghanska myndigheter. Afghanistan har ratificerat FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter och har därmed förbundit sig att garantera religionsfrihet i landet, vilket har påpekats för afghanska myndigheter.

Sverige har diskuterat frågan inom EU för att finna en effektiv väg att gemensamt föra fram EU:s och Sveriges position vad gäller mänskliga rättigheter och religionsfrihet. Frågan följs mycket nära på plats i Afghanistan av EU:s lokala ordförandeskap, övriga medlemsstater och inte minst av FN.

Genom EU:s särskilde representant och det lokala EU-ordförandeskapet förs en kontinuerlig dialog med den afghanska regeringen och dess myndigheter om situationen avseende mänskliga rättigheter i landet. Vi har gemensamt vid ett flertal tillfällen uttryckt vårt motstånd mot dödsstraffet och uppmanat Afghanistan att avskaffa denna inhumana påföljd. Flera medlemsstater stöder återuppbyggnaden av det afghanska rättssystemet, en insats som samordnas av Italien. Respekt för de mänskliga rättigheterna kräver ett fungerande rättssystem.

Sverige arbetar aktivt med att öka respekten för de mänskliga rättigheterna i Afghanistan. Olika aspekter av de mänskliga rättigheterna har tagits upp av Sverige i FN, EU och bilateralt med afghanska myndigheter. Vi finansierar bland annat ett projekt som syftar till att etablera ett advokatsamfund och utbilda afghanska advokater i mänskliga rättigheter genom International Bar Association. Under de närmaste åren kommer vi att intensifiera vårt arbete vad gäller mänskliga rättigheter, framför allt genom vårt utvecklingssamarbete. I den nya samarbetsstrategin för vårt utvecklingssamarbete med Afghanistan är mänskliga rättigheter ett av de områden som prioriteras. Den svenska regionalenheten i ISAF kommer även att följa frågor om mänskliga rättigheter och försöka skapa tillräckligt säkra förhållanden för att säkra respekten för de mänskliga rättigheterna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.