Konventionen som förbjuder klustervapen

Skriftlig fråga 2009/10:679 av Runegrund, Rosita (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-03-26
Anmäld
2010-03-26
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2010-04-07
Svar anmält
2010-04-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 mars

Fråga

2009/10:679 Konventionen som förbjuder klustervapen

av Rosita Runegrund (kd)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Klustervapen är en särskilt inhuman vapentyp som visat sig drabba civila i stor utsträckning. 98 procent av dem som drabbats har varit civila, och 40 procent barn. Därför var det glädjande att ett internationellt förbud mot denna vapentyp kunde förhandlas fram i Oslo den 3 december 2008.

Det har nu gått över ett år sedan Sverige undertecknade Oslokonventionen som förbjuder klustervapen. I dag har konventionen undertecknats av 103 stater. Underskriften innebär att staterna har gjort ett antal åtaganden för att leva upp till konventionen och förbudet.

I enlighet med konventionens paragrafer om öppenhet, insyn och transparens ska staterna redovisa hur många klustervapen de har, för Sveriges del antalet Bombkapsel 90.

För att förbudet ska bli så starkt som möjligt bör enligt min mening även Sverige skyndsamt ratificera konventionen. Konventionen träder i kraft den 1 augusti 2010 och det första mötet där staterna träffas för att diskutera avtalets framtid kommer att äga rum i november i Laos det här året.

Min fråga till utrikesministern är om han kommer att verka för att Sverige ratificerar konventionen som förbjuder klustervapen, och när i så fall detta kan ske.

Svar på skriftlig fråga 2009/10:679 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 7 april

Svar på fråga

2009/10:679 Konventionen som förbjuder klustervapen

Utrikesminister Carl Bildt

Rosita Runegrund har frågat mig om jag kommer att verka för att Sverige ratificerar konventionen som förbjuder klustervapen, och när i så fall detta kan ske.

Konventionen om klusterammunition öppnades för undertecknande i Oslo den 3 december 2008 och Sverige undertecknade då konventionen. Regeringen har därmed signalerat sin avsikt att ratificera konventionen.

Beredning pågår inom Regeringskansliet med att utarbeta en departementsskrivelse som innehåller de författningsändringar som krävs för ett svenskt tillträde till konventionen. En departementsskrivelse remitteras i allmänhet till myndigheter och organisationer. När remisstiden löpt ut påbörjas inom Regeringskansliet normalt beredning som innebär remissammanställning och för de fall det behövs utarbetande av en lagrådsremiss. Först när Lagrådet har lämnat sitt yttrande över en lagrådsremiss påbörjas inom Regeringskansliet beredning som innebär utarbetande av proposition. Regeringen avser i proposition att återkomma till riksdagen med förslag vad gäller konventionens ratificering, något som kommer att ske så snart som möjligt, då beredningen är klar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.