Kontroll av sjukskrivningar

Skriftlig fråga 2006/07:33 av Hagberg, Michael (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-10-18
Anmäld
2006-10-19
Besvarad
2006-10-25
Svar anmält
2006-10-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 oktober

Fråga

2006/07:33 Kontroll av sjukskrivningar

av Michael Hagberg (s)

till statsminister Fredrik Reinfeldt (m)

I budgetpropositionen lägger regeringen förslag om att ändra regelverket och införa en rätt för alla arbetsgivare att begära sjukintyg från första dagen. Regeringen avser att under mandatperioden återkomma med hur förslaget ska utarbetas. Under valrörelsen var debatten hård om bidragsfusket bland allianspartierna som lovade hårdare tag, skärpt lagstiftning och ökad kontroll. En fråga som blir särskilt aktuell är hur regeringen då ställer sig till detta när de egna statsråden använder sjukskrivningen som ett medel för att slippa svara på frågor eller att bli granskade av medierna. Är detta fusk eller är statsrådet sjuk, kan man fråga sig.

När moderaterna lade fram förslaget under förra mandatperioden var det ett förslag att motverka och förhindra fusket med sjukskrivningar. Min uppfattning är densamma att fusket aldrig kan accepteras oavsett var det än sker. Men kontrollen får inte heller gå så långt att det drabbar dem som behöver stöd. Ett ökat kontrollsamhälle som växer fram i spåren av hetsen mot sjukskrivna och arbetslösa, mot påstådda eller verkliga fuskare riskerar att leda till fel slutsatser och åtgärder. Regeringens förslag kommer också att öka trycket på sjukvården vilket kan minska tillgängligheten för dem som mest behöver vården.

Vad avser statsministern att vidta för åtgärder för att garantera att alla som behöver vård får det samt att det inte förekommer särbehandling i kampen mot fusket?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:33 besvarad av Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

den 25 oktober

Svar på fråga

2006/07:33 Kontroll av sjukskrivningar

Statsrådet Cristina Husmark Pehrsson

Michael Hagberg har frågat statsministern vad han avser att vidta för åtgärder för att garantera att alla som behöver vård får det samt att det inte förekommer särbehandling i kampen mot fusket.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Försäkringskassan har till uppgift att bedöma och fatta beslut om rätt till ersättning från sjukförsäkringen. På vilket sätt ärenden handläggs av Försäkringskassan regleras främst i förvaltningslagen, vilken framför allt är avsedd att garantera medborgarnas rättssäkerhet när de har att göra med en förvaltningsmyndighet. Meningen med förvaltningslagens regler är att säkra en rättssäker handläggning där myndighetens beslut i ärendena grundar sig på de underlag som inhämtats inför beslutet.

Sjukförsäkringens regelverk och tillämpning ska främja ett ansvarsfullt nyttjande och en hög precision i sjukskrivningsprocessen. Detta för att ersättning ska betalas till rätt person samt inte minst för att denne ska få en adekvat behandling och rehabilitering. Försäkringskassan har ett ansvar att se till att nödvändiga kontroller genomförs för att säkra att endast de som är berättigade till en förmån får den. Försäkringskassans riskanalyser samt de kontroller som myndigheten genomför inom olika förmånsslag ger Försäkringskassan vägledning i sitt kontrollarbete. Regeringen fäster mycket stor vikt vid frågor om rättssäkerhet och fusk. Därför aviserar också regeringen i budgetpropositionen för 2007 att en översyn avseende de organisatoriska formerna för tillsynen av socialförsäkringsadministrationen kommer att påbörjas redan under innevarande höst.

Vad beträffar Michael Hagbergs fråga om åtgärder för att garantera att alla som behöver vård får det så är det en fråga för hälso- och sjukvården. Landstingen har till ansvar att erbjuda den hälso- och sjukvård som efterfrågas i varje landsting. I 2007 års budgetproposition har regeringen aviserat att satsningen på att förbättra tillgängligheten till hälso- och sjukvården fortsätter och att resurser kommer att tillföras för 2007 i syfte att öka denna.  

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.