Kontroll av järnvägsunderhållet

Skriftlig fråga 2017/18:531 av Emma Wallrup (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-12-21
Överlämnad
2017-12-22
Sista svarsdatum
2018-01-05
Svarsdatum
2018-01-08
Besvarad
2018-01-08
Anmäld
2018-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Drift och underhåll av transportsystemet innebär att genomföra åtgärder för att säkerställa att de statliga väganläggningarna och järnvägsanläggningarna upprätthåller den funktion som de är avsedda för. Åtgärder ska bidra till att motverka slitagets effekter och främja trafiksäkerheten, kapaciteten, punktligheten och användbarheten.

Regeringen har i samarbete med Vänsterpartiet tillfört ökade anslag till järnvägsunderhållet under mandatperioden.

Vi ser dock fortfarande ett stort antal anmärkningar gällande bristande underhåll. Eftersom både gods- och persontransporter är beroende av tillförlitlighet och drabbas hårt av förseningar och inställda tåg är det av stor vikt att regeringen har kontroll över vilken effekt tillförda anslag för järnvägsunderhåll ger för tillförlitligheten och säkerheten på järnvägsspåren.

Min fråga till statsrådet Tomas Eneroth är:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att stärka Trafikverkets redovisning gällande vilka effekter på tillförlitlighet och säkerhet som uppnås av de tillförda anslagen för järnvägsunderhåll?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:531 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)



N2017/

07900/TIF

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:531 av Emma Wallrup (V)
Kontroll av järnvägsunderhållet

Emma Wallrup har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att stärka Trafikverkets redovisning gällande vilka effekter på tillförlitligheten och säkerheten som uppnås av de tillförda anslagen för järnvägsunderhåll.

Den svenska järnvägsanläggningen är till stora delar sliten till följd av att det under många år har satsats för lite resurser på underhåll samtidigt som trafiken har ökat kraftigt i stora delar av järnvägsnätet. Följderna av det bristande underhållet har varit uppenbara med återkommande trafikstörningar och förseningsproblematik. Regeringen anser att en väl fungerande järnväg är viktigt för att uppnå flera av regeringens mål och har därför sedan tidigare genomfört en höjning av det årliga anslaget till järnvägsunderhåll med 1,34 miljarder kronor per år under perioden 2016–2018. Regeringen har även kraftigt höjt de ekonomiska ramarna för kommande planperiod 2018–2029 vilka ökas med drygt 100 miljarder kronor, till totalt 622,5 miljarder kronor. Det innebär att vi gör en kraftfull satsning på underhåll men också att nyinvesteringar blir möjliga. Anslaget till järnvägsunderhåll utökas med 47 procent jämfört med den nuvarande infrastrukturplanen. Det stora behovet av underhållsåtgärder medför dock att det kommer att ta tid innan de åtgärder som genomförs successivt kan bidra till att järnvägen får en högre punktlighet och en bättre robusthet.

Grunden för regeringens styrning och uppföljning av Trafikverkets verksamhet är det övergripande transportpolitiska målet och de jämbördiga funktions- och hänsynsmålen. Målen uttrycker den politiska inriktningen och är vägledande vid myndigheternas planering av verksamheten.

Varje år följer Trafikanalys upp de transportpolitiska målen på uppdrag av regeringen. Måluppföljningen ska visa utvecklingen mot målen. Trafikanalys baserar bedömningen på indikatorer och mått. Data hämtas delvis från officiell statistik för transportområdet som Trafikanalys ansvarar för, men också från andra myndigheter.

Trafikverket presenterar en årsredovisning där myndigheten redogör för det gånga årets verksamhet och vad som har uppnåtts. För att styra och följa upp verksamhetens bidrag till de transportpolitiska målen använder Trafikverket sex stycken leveranskvaliteter. Med stöd av indikatorer beskriver de den sammantagna leveransen t.ex. för ett tillgängligt transportsystem och tar hänsyn till bland annat säkerhet, punktlighet och kapacitet.

Utöver uppföljning av de transportpolitiska målen så har regeringen en löpande dialog och uppföljning med Trafikverket. Det sker i form av såväl uppdrag till myndigheten som via möten. Sammantaget kan jag konstatera att regeringen har en god uppföljning av Trafikverkets verksamhet på flera olika nivåer och jag ser i nuläget ingen anledning att vidta några åtgärder.

Stockholm den 8 januari 2018

Tomas Eneroth

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.