Konsumentvägledning i Sveriges kommuner

Skriftlig fråga 2019/20:1356 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-05-14
Överlämnad
2020-05-15
Anmäld
2020-05-19
Svarsdatum
2020-05-27
Sista svarsdatum
2020-05-27
Besvarad
2020-05-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Nästan en tredjedel av landets kommuner erbjuder inte längre konsumentvägledning till sina invånare. Det innebär att närmare 1,7 miljoner människor saknar möjligheten till ett mer personligt stöd när de får problem med något de köpt, rapporterar Konsumentverket i en ny rapport. Tre av fyra konsumenter får årligen problem med något de köpt. Det kan både handla om trasiga varor och bristfälliga tjänster. Under 2019 har konsumenter vänt sig till kommunernas konsumentvägledning med frågor om misslyckade köp till ett totalt värde av minst 250 miljoner kronor. Konsumentverkets årliga kartläggning visar att minskningen av antalet kommuner som erbjuder stöd fortsätter att minska. Kartläggningen visar också att antalet personer som arbetar med konsumentvägledning och den tid som de lägger på arbetet har minskat från föregående år. Inte minst nu när köpen ökar på nätet på grund av corona kan behovet av stöd och hjälp öka till konsumenter som blir missledda.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lena Micko:

 

Vad avser statsrådet att vidta för konkreta åtgärder utöver att föra samtal och dialog med Sveriges kommuner om den här frågan?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1356 besvarad av Statsrådet Lena Micko (S)



Fi2020/02312/KO

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1356 av Lars Beckman (M)
Konsumentvägledning i Sveriges kommuner

Lars Beckman har frågat mig vad jag avser att vidta för konkreta åtgärder utöver att föra samtal och dialog med Sveriges kommuner om konsumentvägledningen i kommunerna.

Konsumentmarknaderna förändras i snabb takt, vilket bidrar till att konsumenters behov av information och vägledning är stort. Många konsumenter får hjälp via den nationella upplysningstjänsten Hallå konsument. Parallellt fortsätter den kommunala konsumentvägledningen, som inte minst är viktig för konsumenter med särskilt behov av stöd, att minska i omfattning.

Att kommunal konsumentvägledning minskar i omfattning går sannolikt att koppla till att kommunerna gör andra prioriteringar i en situation där ekonomin är mer ansträngd. Regeringen arbetar för att tillsammans med kommunsektorn hitta sätt som gör att kommuners och regioners möjligheter att utföra sina uppgifter förbättras och har föreslagit stora utökade generella tillskott för att stötta kommuner och regioner i den svåra tid vi befinner oss.

Regeringen har under våren gett Konsumentverket i uppdrag att främja och utveckla ett behovsanpassat konsumentstöd. Myndigheten ska bland annat identifiera och stödja olika samhällsaktörer som har förutsättningar att hjälpa konsumenter i särskilt behov av stöd. I uppdraget ingår att ta fram metodstöd och stödverktyg samt erbjuda utbildning, liksom att aktivt arbeta för att stödet blir känt bland relevanta aktörer. I uppdraget ingår också att främja samverkan mellan aktörer på lokal nivå, inklusive den kommunala konsumentverksamheten.

Jag tycker att det är viktigt att också på politisk nivå föra dialog med kommuner och andra aktörer som kan bidra i arbete med att stödja konsumenter. Jag har därför bjudit in företrädare för kommuner och organisationer för att utbyta erfarenheter och idéer om hur stöd och vägledning till konsumenter kan utvecklas.

Stockholm den 27 maj 2020

Lena Micko

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.