Till innehåll på sidan

konsumentens rätt vid tecknande av avtal med elleverantörer

Skriftlig fråga 2003/04:1511 av Jönsson, Mona (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-08-10
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2004-08-24
Besvarad
2004-08-27
Svar anmält
2004-09-14
Anmäld
2004-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 augusti

Fråga 2003/04:1511

av Mona Jönsson (mp) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist om konsumentens rätt vid tecknande av avtal med elleverantörer

Under förra veckan fick vi veta att flera elleverantörer inte lever upp till lagen om elcertifikat. Kunder har ingått avtal och trott att de stött en utveckling av miljövänlig el.

Till de företag som hellre betalar böter än satsar på miljövänlig el hör statliga Vattenfall, Östkraft AB och Fyrstads Kraft (som numera är uppköpt av Östkraft AB). Tillsammans har de betalt in böter på 70 miljoner kronor som i en förlängning kunde ha använts till det brådskande arbetet mot klimatförändringarna.

I Dagens Nyheter den 5 augusti uppmanar konsumentombudsman Karin Lindell konsumenter att byta elleverantör. Det är lätt att göra för den som inte tecknat avtal eller för de som har avtal som snart löper ut. För de som tecknat fleråriga avtal är det inte lika lätt. Många som tecknat fleråriga avtal känner sig extra lurade och tycker att det är ett kontraktsbrott från elleverantörens sida.

Vad avser ministern att göra med anledning av förhållandet att det finns kunder som tecknat fleråriga avtal och nu känner sig lurade?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1511 besvarad av

den 24 augusti

Svar på fråga 2003/04:1511 om konsumentens rätt vid tecknande av avtal med elleverantörer

Näringsminister Leif Pagrotsky

Mona Jönsson har frågat jordbruksminister Ann-Christin Nykvist vad hon avser att göra med anledning av förhållandet att det finns kunder som tecknat fleråriga avtal och nu känner sig lurade. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Elcertifikatssystemet är ett nytt instrument som introducerades den 1 maj 2003. Syftet är att med hjälp av detta instrument öka användningen av el från förnybara energikällor med 10 terawatt till år 2010. Jag kan konstatera att det generellt fungerat bra. Såväl myndigheter som marknadsaktörer har snabbt anpassat sig till det nya systemet. Producenterna av förnybar el har redan under det första året fått bättre ekonomiska villkor än vad som förväntades när systemet introducerades.

Systemet med elcertifikat innebar att ett helt obeprövat instrument infördes på elmarknaden. Som ett skydd för konsumenten infördes en övre gräns för kvotpliktsavgiftens storlek under systemets första två år. Begränsningen sattes till 175 kr per elcertifikat för 2004 och 240 kr för 2005. Därefter upphör begränsningen och avgiften sätts till 150 % av det volymvägda medelvärdet av certifikatspriset.

Det är bland annat begränsningen av avgiften som fått till följd att det för vissa elleverantörer tillfälligt blivit fördelaktigare att betala kvotpliktsavgift än att lämna in certifikat för annullering. Med tanke på prisutvecklingen för elcertifikat under senare tid gör jag dock bedömningen att det redan till nästa deklarationstillfälle kommer vara betydligt färre som väljer att inte uppfylla sin kvotplikt.

Regeringen gav i december 2003 Energimyndigheten i uppdrag att göra en första översyn av elcertifikatssystemet. I detta uppdrag ingår också att se över kvotpliktsavgiftens utformning och konsumentens villkor. Översynen ska slutredovisas senast den 1 november 2004.

Jag välkomnar att kunder såväl på elmarknaden som på andra marknader är aktiva och ställer krav. För de elanvändare som så önskar finns enligt lagen om elcertifikat en möjlighet att själv hantera sin kvotplikt.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.