Konstnärers ekonomiska villkor

Skriftlig fråga 2005/06:959 av Adelsohn Liljeroth, Lena (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-02-08
Anmäld
2006-02-08
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-02-21
Svar anmält
2006-02-22
Besvarad
2006-02-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 februari

Fråga 2005/06:959 av Lena Adelsohn Liljeroth (m) till utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky (s)

Konstnärers ekonomiska villkor

För tre år sedan kom Anders Forsmans utredning Konstnärerna och trygghetssystemen (SOU 2003:21).

Utredningen tillsattes 2001 med uppgift att kartlägga hur gällande trygghetssystem inom bland annat socialförsäkringsområdet förhåller sig till konstnärlig verksamhet samt pröva om nuvarande regler innebär hinder för egenföretagande och frilansande konstnärer. Direktiven gick i sin tur tillbaka ända till regeringens proposition 1996/97:3!

I april 2004 ställde jag en skriftlig fråga till dåvarande kulturministern, Marita Ulvskog. Frågan gällde när riksdagen på sitt bord skulle få en proposition om konstnärernas villkor, baserad på Anders Forsmans färdiga utredning.

Marita Ulvskog svarade att remissinstansernas synpunkter sammanställs och bereds för närvarande inom Regeringskansliet. Regeringen kommer därefter att redovisa sina ställningstaganden för riksdagen.

Det har nu gått nästan två år sedan jag ställde min fråga och remissvaren torde sedan länge ha sammanställts och beretts på departementet.

Med anledning av ovanstående vill jag upprepa min fråga, denna gång ställd till den nuvarande kulturministern:

Avser statsrådet att verka för en proposition om konstnärernas villkor med förslag som skulle öka deras möjligheter att leva på sitt konstnärskap, och när kan man i så fall förvänta sig en sådan?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:959 besvarad av

den 21 februari

Svar på fråga 2005/06:959 om konstnärers ekonomiska villkor

Utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky

Lena Adelsohn Liljeroth har frågat mig om jag avser att verka för en proposition om konstnärernas villkor med förslag som skulle öka deras möjligheter att leva på sitt konstnärskap, och när man i så fall kan förvänta sig en sådan.

Frågan är ställd med anledning av betänkandet Konstnärerna och trygghetssystemen (SOU 2003:21). Utredaren hade regeringens uppdrag att kartlägga hur trygghetssystemen inom bland annat socialförsäkringsområdet förhåller sig till konstnärlig verksamhet. I uppdraget ingick att pröva om de nuvarande regelverken innebär särskilda problem för konstnärliga yrkesutövare samt att i förekommande fall analysera och redogöra för orsaken till problemen.

Betänkandet remissbehandlades under hösten 2003. Regeringen har därefter i såväl budgetpropositionen för 2005 som för 2006 redovisat flera förslag till åtgärder för att förbättra konstnärernas villkor som ligger i linje med de bedömningar och slutsatser som redovisades i betänkandet Konstnärerna och trygghetssystemen.

Utredarens övergripande slutsats var att de huvudsakliga problem som konstnärer ställs inför i mötet med de olika generella systemen ofta har sin grund i tillämpningar och i många fall kan bero på bristande kunskap om konstnärskapets villkor hos beslutsfattande myndigheter, liksom brister i de enskilda konstnärernas förståelse av komplexa system och regelverk.

Utredaren ansåg därför att det bland annat fanns behov av en samordnad och kontinuerlig uppföljning och analys av konstnärernas sociala och ekonomiska villkor i skatte- och trygghetssystemen. Vidare pekade utredaren på behovet av informationsinsatser till enskilda konstnärer. Regeringen föreslog i budgetpropositionen för 2005 (utg.omr. 17, s. 28@29, 80@81) att Konstnärsnämndens förvaltningsanslag skulle förstärkas för att möjliggöra en stöd- och rådgivningsfunktion för konstnärer i frågor som rör de generella trygghetssystemen.

Utredaren ansåg även att verksamheten vid TeaterAlliansen, som ger frilansande skådespelare en fast anställning mellan uppdrag på scenkonstområdet och därmed medför en naturlig koppling till de sociala trygghetssystemen, borde utgöra en modell för andra konstnärsområden. Regeringen har i budgetpropositionen för 2006 (utg.omr. 17, s. 58 och 63) föreslagit ett ökat verksamhetsbidrag om 5 miljoner kronor till TeaterAlliansen, liksom att 4 miljoner kronor avsätts för en allians på dansområdet.

Utredaren pekade även på det angelägna med en lösning av pensionsfrågorna för konstnärer anställda vid statsunderstödda institutioner. Regeringen har såväl i budgetpropositionen för 2005 (utg.omr. 17, s. 25) som för 2006 (utg.omr. 17, s. 58) föreslagit att sammantaget 55 miljoner kronor avsätts för att komma till rätta med dessa pensionsproblem. Det arbetet fortsätter också.

Sammantaget har alltså regeringen vidtagit ett antal åtgärder som på olika sätt utgår från betänkandet Konstnärerna och trygghetssystemen. Frågan om konstnärernas villkor är dock fortsatt viktiga för regeringens kulturpolitiska insatser. Någon särskild proposition på området planeras dock inte för närvarande.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.