könsstympning

Skriftlig fråga 2000/01:932 av Tolgfors, Sten (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-03-19
Anmäld
2001-03-27
Besvarad
2001-03-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 mars

Fråga 2000/01:932

av Sten Tolgfors (m) till socialminister Lars Engqvist om könsstympning

Hur många flickor och kvinnor som drabbats av könsstympning och som bor i Sverige vet ingen. Kunskapen brister också om hurvuvida det förekommer att flickor födda i Sverige könsstympas. Farhågor finns om att ursprungsländernas sedvänjor är svåra att bryta i det här avseendet och om att flickor skickas utomlands för att könsstympas.

Könsstympning är förbjudet i Sverige. Det är likaså förbjudet att ta med flickor till andra länder och där utföra ingreppet.

Det är viktigt med en tydlig och öppen dialog om synen på könsstympning, baserad på ömsesidig respekt med människor som kommer till Sverige från de länder där könsstympning förekommer. Det är viktigt att all personal som kommer i kontakt med människor från länder där man utövar könsstympning har god kunskap om könsstympning och om hur man närmar sig frågorna. Barnmorskor, dagispersonal, skolpersonal, skolhälsovård måste vara väl utbildade i berörda frågor för att kunna hantera både företeelsen och berörda människor på ett bra sätt. Kunskapen brister i dag.

Min fråga till socialministern är:

Vilka åtgärder ämnar socialministern vidta för att tillse att alla som i sitt arbete kommer i kontakt med invandrare har den kunskap som krävs för en tydlig och öppen dialog om synen på könsstympning?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:932 besvarad av

den 28 mars

Svar på fråga 2000/01:932 om könsstympning

Socialminister Lars Engqvist

Sten Tolgfors har ställt en fråga till mig om vilka åtgärder jag ämnar vidta för att tillse att alla som i sitt arbete kommer i kontakt med invandrare har den kunskap som krävs för en tydlig och öppen dialog om synen på könsstympning.

Jag vill börja med att understryka vad Sten Tolgfors anför om vikten av att personal inom hälso- och sjukvården, förskolan och skolan har en god kunskap om könsstympning och hur man närmar sig de personer som finns i befolkningsgrupper där könsstympning tillämpas.

Regeringen gav därför hösten 1998 Socialstyrelsen i uppdrag att under en treårsperiod arbeta med att vidareutveckla och sprida metoder samt initiera projekt i syfte att förebygga könsstympning. I uppdraget ingår dels att öka medvetenheten hos berörda folkgrupper om könsstympningens negativa konsekvenser, dels att motverka fördomar och utveckla bemötandet hos personal som kommer i kontakt med könsstympade flickor och kvinnor. Regeringen uttalar i beslutet också skolans nyckelroll i det förebyggande arbetet. Socialstyrelsen ska i sitt arbete samråda med berörda kommuner och landsting, Folkhälsoinstitutet, Integrationsverket, Migrationsverket samt Skolverket. Uppdraget ska redovisas i september i år.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.