könsrelaterade asylskäl och hedersmord

Skriftlig fråga 2002/03:1025 av Sandahl, Olle (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-05-28
Anmäld
2003-05-28
Besvarad
2003-06-04
Svar anmält
2003-06-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 maj

Fråga 2002/03:1025

av Olle Sandahl (kd) till statsrådet Jan O Karlsson om könsrelaterade asylskäl och hedersmord

Frågan om hedersrelaterade mord har debatterats livligt under de senaste åren. Debatten har främst kretsat kring hur vi ska skydda de flickor som är permanent bosatta i Sverige. Problemet är dock större än så. En kvinna som sökt sig till Sverige och riskerar förföljelse på grund av sitt kön kan söka uppehållstillstånd här. Denna lagstiftning och praxis har dock visat sig mycket bristfällig. År 2001 redovisade Migrationsverket i en rapport att kvinnors könsrelaterade asylskäl kommer fram sent i processen eftersom många, för att det kan vara alltför känsligt, anför andra asylskäl hellre än de könsrelaterade. Under 1997@2000 har endast 29 kvinnor fått uppehållstillstånd på grund av kön och i samtliga fall har det handlat om risk för könsstympning. I övrigt har paragrafen inte använts. Dessutom påpekar man att den allmänna landrapporteringen kan sakna analyser om kvinnors situation. Det förekommer exempel på kvinnor som får avslag på sin asylansökan trots att de uppgivit att de med hänvisning till hedern hotats att mördas av sin släkt vid ett återvändande. Nu befinner sig en 20-årig flicka i Sverige som har hotats att dödas av sin släkt eftersom hon anses ha vanärat familjen. I avvisningsbeslutet står det att det förvisso kan finnas fara för liv och lem men att det är av familjeintern art och inte ett "nationellt problem". Hedersrelaterade mord är ett uttryck för strukturellt förtryck av kvinnor och inte någon enskild persons problem. Sveriges ansvar för denna flicka och andra flickor i liknande situation är i högsta grad en nationell angelägenhet.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta så att flickor som riskerar att bli utsatta för hedersrelaterade mord i sitt hemland får skydd i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:1025 besvarad av

den 4 juni

Svar på fråga 2002/03:1025 om könsrelaterade asylskäl och hedersmord

Statsrådet Jan O Karlsson

Olle Sandahl har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta så att flickor som riskerar att bli utsatta för hedersrelaterade mord i sitt hemland får skydd i Sverige.

Olle Sandahl anför i sin fråga att hedersrelaterade mord är ett uttryck för strukturellt förtryck av kvinnor. Jag delar självfallet denna uppfattning. Flera händelser i Sverige och vår omvärld under de senaste åren har tydliggjort vilken grym och utsatt verklighet många kvinnor lever i.

Bestämmelsen i utlänningslagen om att personer kan beviljas uppehållstillstånd bland annat på grund av att de känner en välgrundad fruktan för förföljelse på grund av sin könstillhörighet har, vilket Olle Sandahl påpekar i sin fråga, i praktiken kommit att tillämpas i ett begränsat antal ärenden. Det beror nämligen på att svensk lagstiftning erbjuder ett annat mycket starkt skydd. Den, som känner välgrundad fruktan för att straffas med döden eller med kroppsstraff eller att utsättas för tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning, har enligt utlänningslagen också rätt till uppehållstillstånd i Sverige som skyddsbehövande. Risken för hedersrelaterat mord ska, liksom andra asylskäl, prövas mot denna bestämmelse.

Regeringen beslutade i april 2002 att tillsätta en utredare för att föreslå författningsändringar som är nödvändiga för att personer som känner en välgrundad fruktan för förföljelse på grund av kön eller sexuell läggning ska kunna betraktas som flyktingar enligt 1951 års Genèvekonvention. Utredningen kommer bland annat att analysera olika situationer, däribland risk för så kallat hedersmord, vilka kvinnor kan drabbas av och som kan åberopas som asylskäl. Utredningen ska redovisa sitt uppdrag senast den 1 november 2003.

Både Migrationsverket och Utlänningsnämnden har i sin rättstillämpning tillgång till en omfattande rapportering angående situationen i de asylsökandes hemländer. De har dessutom mycket goda möjligheter att genom flera kanaler söka detaljerad kunskap om särskilda frågor, däribland förekomsten av hedersrelaterad brottslighet.

På uppdrag av regeringen har Migrationsverket utarbetat riktlinjer för hur kvinnors skyddsbehov bättre ska uppmärksammas i asylprocessen. Verket redovisade riktlinjerna i mars 2001. Som en uppföljning har verket, på regeringens uppdrag, två år senare redovisat hur genomförandet av riktlinjerna har skett och ska bedrivas framöver. Det framgår av redovisningen att några regioner har haft en omfattande verksamhet, bland annat har det så kallade hedersbegreppet diskuterats vid föreläsningar av expertis på området för delar av verkets personal. Genomförandet av riktlinjerna har skett med olika hastighet i olika regioner. Det är viktigt att arbetet fullföljs så att alla regioner befinner sig på samma nivå. Både Migrationsverket och Utlänningsnämnden arbetar vidare med utbildningsinsatser när det gäller genusrelaterade frågor. Regeringen kommer även fortsättningsvis att noga följa detta arbete. Frågor kring kvinnors skyddsbehov kommer även i fortsättningen att prioriteras högt av myndigheterna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.