Till innehåll på sidan

Könskorrigerande behandling för personer under 18 år

Skriftlig fråga 2019/20:1969 av Clara Aranda (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-08-17
Överlämnad
2020-08-17
Anmäld
2020-08-20
Svarsdatum
2020-08-31
Sista svarsdatum
2020-08-31
Besvarad
2020-08-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Regeringen presenterade ett nytt lagförslag 2018 som innebar att könskorrigerande underlivskirurgi skulle vara tillåten från 15 års ålder, utan vårdnadshavares tillstånd. Lagförslaget kritiserades hårt, och regeringen valde därför att ge Socialstyrelsen i uppdrag att analysera och bedöma förslaget om en åldersgräns på 15 år.

Utredningen har presenterats, och Socialstyrelsen har således ändrat uppfattning och anser inte längre att åldersgränsen för könskorrigerande behandling ska sänkas. Socialstyrelsens nya bedömning ska bland annat grunda sig på den stora ökningen av unga patienter som efterfrågar könskorrigerande behandling samt det faktum att många i den nämnda patientgruppen har neuropsykiatriska diagnoser.

Med anledning av detta skulle jag vilja fråga socialminister Lena Hallengren: 

 

Har ministern och regeringen, efter att ha tagit del av utredningen, fortsatt för avsikt att sänka åldersgränsen för könskorrigerande behandling?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1969 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2020/

06432/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1969 av Clara Aranda (SD)
Könskorrigerande behandling för personer under 18 år

Clara Aranda har frågat mig om jag och regeringen, efter att ha tagit del av Socialstyrelsens utredning, fortsatt har för avsikt att sänka åldersgränsen för könskorrigerande behandling.

I augusti 2018 beslutade regeringen att inhämta Lagrådets synpunkter på förslag till en ny lag om vissa kirurgiska ingrepp i könsorganen och en ny lag om ändring av det kön som framgår av folkbokföringen. Efter Lagrådets synpunkter beslöt regeringen därefter att inhämta nödvändigt beredningsunderlag för att arbeta fram ett reviderat lagförslag. Bland annat fick Socialstyrelsen i uppdrag att analysera och bedöma om den föreslagna åldersgränsen på 15 år för att få genomgå ett kirurgiskt ingrepp i könsorganen är lämplig eller om en annan åldersgräns bör gälla. Socialstyrelsen bedömer att det i dagsläget är mer som talar emot än som talar för att möjliggöra de aktuella kirurgiska ingreppen före 18 års ålder. Socialstyrelsens rapport kommer att utgöra ett viktigt underlag i regeringens fortsatta lagstiftningsarbete. Jag har dock inte möjlighet att föregå det beredningsarbete som nu tar vid i Regeringskansliet och som ska leda till en ny könstillhörighetslag.

Stockholm den 26 augusti 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.