Till innehåll på sidan

Konsekvenserna av Sveaskogs minskade uttag av skog i norr

Skriftlig fråga 2022/23:430 av Helena Lindahl (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-03-08
Överlämnad
2023-03-09
Anmäld
2023-03-10
Svarsdatum
2023-03-15
Sista svarsdatum
2023-03-15
Besvarad
2023-03-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

 

Sveaskog meddelade nyligen att man skulle minska avverkningen av skog i Norrbotten med hela 45 procent under 2023 jämfört med det man från början planerat i sin långsiktiga plan. Det kom som en chock för berörda sågverk och underentreprenörer eftersom de minskade råvaruleveranserna kommer att få allvarliga effekter för deras verksamheter. inte minst i norra Sverige där huvuddelen av bolagets skogsinnehav finns. Men det påverkar även massavedsindustrin och tillverkare av exempelvis pellets, vilket inte är en fördel med tanke på att elpriserna har skenat.

Sveaskogs ledning har övertydligt uttryckt att man ska bedriva ett skogsbruk som är i harmoni med rennäringen. Samråd är helt i sin ordning eftersom stora delar av bolagets markinnehav finns i områden där det också finns renskötsel. Dessutom är det lagstadgat i skogsvårdslagen.

Men det besynnerliga är att Sveaskog på sin hemsida skriver att man haft en femårsplan för sitt uttag där uttagsnivåerna redan i grunden är satta med hänsyn till renskötseln. Därför känns det märkligt att man nu, med extremt kort varsel, minskar avverkningen i Norrbotten så drastiskt, med nästan hälften, innevarande år. Och det på grund av att man inte kommit överens med berörda samebyar.

Som det nu ser ut kommer konsekvenserna inte enbart att drabba Norrbotten utan även fler län i norr samt övriga skogslän. Man kan med all rätt ställa sig frågan: Hur ska små privata företag inom skogsbranschen ens kunna planera sin verksamhet? Dessutom, vad är det som säger att den kraftiga minskningen av avverkning bara varar under 2023?

Vidare har inte heller Sveaskog, enligt uppgift, fått några nya ägardirektiv från regeringen, men väljer samtidigt att minska avverkningen så pass mycket och det med katastrofala följder för företag, skogsindustri, bioenergi och massaindustri.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Elisabeth Svantesson :

 

Avser ministern att följa upp att Sveaskogs agerande ligger i linje med det befintliga uppdrag bolaget har att vara en oberoende aktör på virkesmarknaden som agerar på affärsmässig grund, och om så inte är fallet avser ministern ta initiativ till ett förändrat ägardirektiv?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:430 besvarad av Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

Fi2023/0 1003 Finansdepartementet Finansministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:430 av Helena Lindahl (C)
Konsekvenserna av Sveaskogs minskade uttag av skog i norr

Helena Lindahl har frågat mig om jag avser att följa upp att Sveaskogs agerande ligger i linje med det befintliga uppdrag bolaget har att vara en oberoende aktör på virkesmarknaden som agerar på affärsmässig grund, och om så inte är fallet avser ministern ta initiativ till ett förändrat ägardirektiv.

Den svenska skogspolitiken bygger på de jämställda målen om produktion och miljö. Den svenska skogen och skogsnäringen spelar en stor roll för svensk välfärd. Skogsnäringen står för ca 10 procent av Sveriges totala varuexport. Skogen är en strategisk resurs för ett robust Sverige och för jobb och tillväxt. Över 100 000 personer får sin sysselsättning från skogsnäringar och trä- och pappersexport utgör Sveriges tredje största exportbransch.

Skogen fyller även en viktig funktion för såväl biologisk mångfald och rekreation som för klimatomställningen. Regeringens bedömning är att ett aktivt skogsbruk med hög tillväxt och användning av produkter från förnybar råvara ger högsta långsiktiga klimatnytta.

Sveaskog AB (Sveaskog) är ett bolag med stor betydelse för virkesförsörjningen i många delar av landet för såväl sysselsättning som näringsverksamheter. Bolaget ska bedriva sin verksamhet på affärsmässig grund och generera marknadsmässig avkastning. För bolag med statligt ägande ska ett långsiktigt hållbart värdeskapande främjas.

I augusti 2022 beslutade en extra bolagsstämma en ny bolagsordning med ett nytt markförsäljningsprogram för Sveaskog vilket grundade sig i den av riksdagen beslutade s.k. skogspropositionen från mars 2022 (prop. 2021/22:58, bet. 2021/22:MJU18, rskr. 2021/22:207).

Sveaskog ska som alla bolag med statligt ägande föra en öppen och konstruktiv dialog med sina intressenter, vilket i Sveaskogs fall tydligt inkluderar rennäringen. Det är av vikt att finna långsiktiga lösningar som förenar ett brukande av skogen med hänsyn till rennäringen och den biologiska mångfalden. Bolaget har uttryckt att man inför 2023 i samplaneringsprocesser med rennäringen inte kunnat uppnå de nivåer som prognostiserats för. Samtidigt arbetar bolaget för att finna konstruktiva lösningar tillsammans med rennäringen för en långsiktigt hållbar samexistens.

Bolag med statligt ägande lyder under samma lagar som privatägda bolag, däribland aktiebolagslagen. I aktiebolagslagen finns en uppdelning av ansvar mellan ägare, styrelse och ledning. Det är bolagets styrelse och ledning som ansvarar för bolagets organisation och förvaltningen av dess angelägenheter samt den löpande förvaltningen av bolagets operativa verksamhet.

Jag har förtroende för att bolagets ledning och styrelse agerar i enlighet med uppdraget. Frågor som rör avverkningsnivåer i olika delar av skogsbeståndet är en del av bolagets affärsverksamhet och utgör operativa frågor för bolagets styrelse och ledning att hantera.

Stockholm den 15 mars 2023

Elisabeth Svantesson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.