Till innehåll på sidan

Konsekvenserna av ett avtalslöst brexit inom utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiken

Skriftlig fråga 2020/21:1181 av Pål Jonson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-04
Överlämnad
2021-01-05
Anmäld
2021-01-07
Svarsdatum
2021-01-13
Sista svarsdatum
2021-01-13
Besvarad
2021-01-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den 24 december presenterade Storbritannien och EU ett avtal för den fortsatta relationen mellan parterna från och med den 1 januari 2021. Det är naturligtvis bra att det inte blev ett avtalslöst brexit, mot bakgrund av de allvarliga konsekvenser det skulle ha medfört. Samtidigt är avtalet förhållandevis begränsat i omfattning och djup.

För Sverige är det speciellt allvarligt att det inte kommer att etableras något institutionaliserat samarbete mellan EU och Storbritannien när det kommer till utrikespolitik, säkerhetspolitik eller försvarspolitik. Detta trots att det framgick av den politiska deklarationen mellan EU och Storbritannien att nya samarbeten på dessa områden skulle upprättas efter att Storbritannien lämnat unionen.

Storbritannien har varit en av Sveriges närmaste partner inom EU i allmänhet och inom utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiken i synnerhet. Mot bakgrund av att EU är Sveriges viktigaste utrikespolitiska plattform samt att Sverige till skillnad från 21 andra EU-länder inte är medlem av Nato blir följdverkningarna sannolikt mer kännbara för Sverige.

Försvarsberedningen uppmanade regeringen att i förhandlingarna om den framtida relationen mellan EU och Storbritannien verka för att Storbritannien fortsatt ska utgöra en del av EU:s säkerhetspolitiska gemenskap. Regeringen har själv framhållit att det ligger i Sveriges intresse att göra så samt vikten av ett nära samarbete mellan EU och Storbritannien.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde: 

 

Vilka åtgärder vidtog ministern och regeringen under brexitförhandlingarna för att säkra att det nya avtalet skulle innefatta samarbete kring utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiken, och vilka konsekvenser medför det för svenska intressen att avtalet nu inte innefattade dessa dimensioner?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1181 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Svar på fråga 2020/21:1176 av Pål Jonson (M) Konsekvenserna av brexit för Sveriges säkerhetspolitiska linje och fråga 2020/21:1181 av Pål Jonson (M) Konsekvenserna av ett avtalslöst brexit inom utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiken

Pål Jonson har frågat vilka åtgärder som vidtogs av mig och regeringen under brexitförhandlingarna för att säkra att det nya avtalet skulle innefatta samarbete kring utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiken, och vilka konsekvenser det medför för svenska intressen att avtalet nu inte innefattade dessa dimensioner. Pål Jonsson har även frågat om jag och regeringen avser att genomföra en översyn av Sveriges säkerhetspolitiska linje med syftet att solidaritetsförklaringen även ska innefatta Storbritannien. Jag väljer att besvara dessa frågor samlat.

Regeringen har kontinuerligt framhållit att det hade varit önskvärt med ett avtal mellan EU och Storbritannien som även omfattar samarbete kring utrikes-, säkerhets och försvarspolitiska frågor. Vi kan dock konstatera att detta inte varit en prioriterad fråga för Storbritannien under de förhandlingar som nu genomförts. Storbritannien har samtidigt uttryckt att landets åtaganden kopplat till europeisk säkerhet står fast, inte minst genom medlemskapet i Nato och andra multilaterala och bilaterala samarbeten. Regeringen välkomnar detta.

En fortsatt nära relation till Storbritannien är ett centralt intresse för Sverige. Vi kan konstatera att det finns en ömsesidig önskan om att upprätthålla och fördjupa samarbetet inom det utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiska området. Det nära bilaterala försvarspolitiska samarbetet med Storbritannien sker i allt väsentligt utanför EU-ramen.

Så som aviserades i regeringens proposition 2020/21:30 Totalförsvaret 2021–2025 förs en dialog med Storbritannien om hur den bilaterala säkerhetspolitiska relationen kan utvecklas efter utträdet ur EU.

Stockholm den 13 januari 2021

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.