Till innehåll på sidan

Konsekvenserna av det förändrade sjöfartsstödet

Skriftlig fråga 2010/11:315 av Carlsson i Hisings Backa, Gunilla (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-02-18
Anmäld
2011-02-18
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2011-02-24
Svar anmält
2011-02-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 februari

Fråga

2010/11:315 Konsekvenserna av det förändrade sjöfartsstödet

av Gunilla Carlsson i Hisings Backa (S)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Första september 2009 ändrade regeringen förordningen om sjöfartsstöd och uteslöt därmed företag som sysslar med så kallad tjänsteexport från rätten att erhålla stöd. Enligt de nya reglerna är det endast fartyg som transporterar gods eller passagerare som är berättigade till stöd. Till följd av detta har en rad företag drabbats av allvarliga bekymmer. Exempelvis har Göteborgsföretaget Marin Teknik nu tvingats varsla 60 personer. Orsaken är att företagets båtar utför samhällsviktig sjömätning och undervattensinspektioner och därmed inte har rätt till något sjöfartsstöd efter regeringens beslut.

Att åter inkludera företag som sysslar med tjänsteexport är inget hinder sett utifrån ett EU-rättsligt perspektiv. Den statliga sjöfartsutredningen föreslog i oktober 2010 också att en sådan korrigering av reglerna skulle ske. Sedan dess har regeringen dock inte agerat och allt fler jobb riskerar nu att försvinna.

Min fråga till statsrådet är därför när hon avser att ta initiativ till att ändra reglerna för sjöfartsstöd så att företag som sysslar med tjänsteexport åter kan bli berättigade till stöd.

Svar på skriftlig fråga 2010/11:315 besvarad av Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

den 24 februari

Svar på fråga

2010/11:315 Konsekvenserna av det förändrade sjöfartsstödet

Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

Gunilla Carlsson i Hisings Backa har frågat mig om när jag avser att ta initiativ till att ändra reglerna för sjöfartsstöd så att företag som sysslar med tjänsteexport åter kan bli berättigade till stöd.

Från och med den 1 september 2009 utgår sjöfartsstöd för last- och passagerarfartyg under förutsättning att fartyget i sin näringsverksamhet utför transporter av gods eller passagerare.

EU-kommissionens riktlinjer för statligt stöd till sjötransport tar sikte på sjötransport, det vill säga transport av passagerare eller gods till sjöss. Därmed menas att den verksamhet fartygen bedriver måste vara transport av gods eller transport av passagerare. Övrig fartygsverksamhet omfattas inte av de nu gällande riktlinjerna. (Viss utvidgning har dock gjorts när det gäller bogserbåtar och muddringsfartyg.) Dessa riktlinjer anger den yttersta ramen för hur mycket sjöfartsstöd kommissionen kan godkänna vid den prövning som alltid ska ske av stödet.

Utredningen om sjöfartens konkurrensförutsättningars betänkande SOU 2010:73, inklusive förslag om ett förändrat sjöfartsstöd, har remitterats till och med den 31 januari 2011, och bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.