Konsekvenserna av avregleringen av tågtrafiken

Skriftlig fråga 2009/10:447 av Thorell, Olle (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-01-28
Anmäld
2010-01-28
Besvarad
2010-02-03
Svar anmält
2010-02-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 januari

Fråga

2009/10:447 Konsekvenserna av avregleringen av tågtrafiken

av Olle Thorell (s)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

För pendlare som bor längs med Bergslagspendeln, i till exempel Hallstahammar, Surahammar och Fagersta, och som pendlar till Stockholm har konsekvenserna av avregleringen av tågtrafiken inneburit att resekostnaderna ökat med ca 650 kronor per månad. Tågkompaniet trafikerar sträckan mellan Fagersta och Västerås, och SJ mellan Västerås och Stockholm. SJ har nu sagt upp sitt samarbete med Tågkompaniet om gemensamt månadskort för pendlare till Stockholm, därav den drastiska höjningen av pendlingskostnaden. SJ anger att avregleringen är en anledning till att man säger upp avtalet med Tågkompaniet.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att skydda resenärer mot dramatiska prishöjningar i samband med avregleringen av tågtrafiken?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:447 besvarad av Statsrådet Åsa Torstensson

den 3 februari

Svar på fråga

2009/10:447 Konsekvenserna av avregleringen av tågtrafiken

Statsrådet Åsa Torstensson

Olle Thorell har frågat mig vilka åtgärder jag avser att ta för att skydda resenärer mot dramatiska prishöjningar i samband med avregleringen av tågtrafiken.

Till skillnad från Olle Thorell har jag uppfattningen att en avreglering för ökad konkurrens leder till lägre priser. Det gäller även persontransporter på järnväg. Regeringen har inte för avsikt att styra prissättningen av biljetter hos vare sig SJ AB eller andra operatörer. Prissättningen bör ske på en marknad där konsumenten kan välja mellan olika leverantörer.

Problemet med dagens prissättning är inte att marknaden är avreglerad. Problemet är tvärtom att den inte är helt avreglerad. Den 1 oktober i år öppnas dock marknaden för personresor på järnväg helt för konkurrens. Till dess är SJ AB den enda kommersiella operatör som har rätt att trafikera sträckan Västerås–Stockholm. Om SJ AB därefter får konkurrens på sträckan kommer priserna sannolikt att pressas ned.

Det exempel som Olle Thorell för fram har egentligen inget med avregleringen att göra. Det handlar i stället om att SJ AB har sagt upp ett gammalt avtal med Tåg i Bergslagen. Som jag ser det är det upp till de trafikhuvudmän som står bakom Tåg i Bergslagen, och inte regeringen, att förhandla med SJ AB om köp av giltighet för respektive läns månadskort på SJ AB:s tåg, om man önskar sänka kostnaderna för berörda pendlares arbetsresor.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.