Till innehåll på sidan

Konsekvenser för konsumenter av EU-förslag om ekologiska livsmedel

Skriftlig fråga 2005/06:1320 av Persson, Sven Gunnar (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-03-29
Anmäld
2006-03-29
Besvarad
2006-04-05
Svar anmält
2006-04-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 mars

Fråga 2005/06:1320 av Sven Gunnar Persson (kd) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist (s)

Konsekvenser för konsumenter av EU-förslag om ekologiska livsmedel

Det har kommit ett nytt förslag från EU-kommissionen till förordning om ekologiska livsmedel (EEG nr 2092/91). Det är bra att EU utvecklar regelverket så att alla livsmedel som kallas ekologiska lever upp till en av EU godkänd miniminivå.

Förslaget innehåller dock också ett förbud mot att andra märkningar, till exempel Krav, informerar om att de ställer högre miljökrav än EU:s minimiregler. Förslaget skulle alltså hindra exempelvis Krav från att informera om att de tillåter färre tillsatser än EU:s regler och har strängare regler när det gäller djurhållning.

Konsumenter ska ha rätt att veta hur livsmedel producerats. Förutom att EU-förslaget i praktiken kan utgöra ett ingrepp i yttrandefriheten, försvårar det för konsumenter att fullt ut ta reda på vad de köper. Detta minskar möjligheterna för de konsumenter som aktivt vill främja ett mer miljöanpassat jordbruk än vad man på EU-nivå lyckats enas om. Detta kan i sin tur ha en bromsande effekt i arbetet för nya framsteg i arbetet för ett ekologiskt jordbruk.

Min fråga till jordbruks- och konsumentminister Ann-Christin Nykvist är:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta så att Krav och liknande kontrollorgan även i fortsättningen fritt kan informera om vilka miljökrav de ställer?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1320 besvarad av

den 5 april

Svar på fråga 2005/06:1320 om konsekvenser för konsumenter av EU-förslag om ekologiska livsmedel

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist

Sven Gunnar Persson har mot bakgrund av ett förslag till ny EU-förordning om ekologiska livsmedel frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta så att Krav och liknande kontrollorgan även i fortsättningen fritt kan informera om vilka miljökrav de ställer.

Jag anser, precis som Sven Gunnar Persson, att det är bra att EU utvecklar sitt regelverk för ekologisk produktion. Regeringen stöder ambitionerna att minska detaljregleringen och att i stället fastställa grundläggande principer som ska vara vägledande för regelverket och dess tillämpning.

Min uppfattning är att de begränsningar i marknadsföring och reklampåståenden som ingår i EU-kommissionens förslag till nya regler endast gäller generella påståenden till exempel om att en privat märkning är strängare eller bättre än EU:s regler. Således skulle Krav och liknande kontrollorgan fortfarande kunna informera om att man till exempel tillåter färre tillsatser än EU:s regler.

Även om så är fallet stöder jag inte EU-kommissionens förslag i de delar som avser begränsningar i marknadsföringen av nationella eller privata märkningar. I dag gäller generella bestämmelser om hur man får marknadsföra alla livsmedel. Jag menar att dessa är tillämpliga och fullt tillräckliga också för att komma till rätta med eventuella överdrifter eller felaktigheter i marknadsföringen av ekologiska produkter. Detta är också den linje som Sverige driver i de fortsatta diskussionerna om EU-kommissionens förslag till ny förordning. Jag tycker det är viktigt att konsumenter som vill främja en miljöanpassad livsmedelsproduktion kan få ett så fullgott och korrekt underlag som möjligt för sina beslut och att organisationer och företag som driver på utvecklingen får berätta om de krav de ställer på produktens och produktionens kvalitet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.