Till innehåll på sidan

Konsekvenser för deltidssjukskrivna av a-kassans arbetsvillkor

Skriftlig fråga 2011/12:501 av Stenberg, Maria (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-03-30
Anmäld
2012-04-10
Besvarad
2012-04-11
Svar anmält
2012-04-11
Besvarad
2012-04-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 mars

Fråga

2011/12:501 Konsekvenser för deltidssjukskrivna av a-kassans arbetsvillkor

av Maria Stenberg (S)

till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M)

Arbetsvillkoret i a-kassan innebär att den försäkrade under den senaste tolvmånadersperioden ska ha förvärvsarbetat minst sex månader och minst 80 timmar per månad. Alternativt accepteras att man har arbetat 480 timmar under en sammanhängande period av sex månader.

För en frisk heltidsarbetande är detta inget problem. Det innebär att man under perioden ska ha varit på arbetet under hälften av den ordinarie arbetstiden, vilket ger utrymme för kortare sjukdomsfall, helgdagar som infaller under veckorna, semester eller annan frånvaro.

För en person som på grund av nedsatt arbetsförmåga har sjukersättning/sjukpension på 50 procent innebär arbetsvillkoret dock att man är tvungen att vara på arbetet alla tillgängliga timmar. Det innebär till exempel att man kan ha svårt att planera in läkarbesök som behövs eller inte kan ta offentliga uppdrag. I värsta fall, som till exempel nu i april 2012, gör påskhelgen att arbetsvillkoret inte kan uppfyllas.

Vad avser arbetsmarknadsministern att göra för att se till att arbetsvillkorets utformning inte verkar diskriminerande för personer med deltidssjukersättning?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:501 besvarad av Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström

den 11 april

Svar på fråga

2011/12:501 Konsekvenser för deltidssjukskrivna av a-kassans arbetsvillkor

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström

Maria Stenberg har frågat mig vad jag avser att göra för att se till att arbetsvillkorets utformning inte verkar diskriminerande för personer med deltidssjukersättning.

Precis som frågeställaren beskriver kan arbetsvillkoret uppfyllas på flera olika sätt. Huvudregeln är dock att den sökande ska ha arbetat minst 80 timmar per månad under sex av de tolv månader som utgör kvalifikationstiden för arbetslöshetsersättning.

Arbetsvillkor och kvalifikationstid är aspekter som funnits med i arbetslöshetsförsäkringen sedan den skapades. Det finns både forskningsstöd och politisk konsensus för att sådana villkor ska finnas i en försäkring för att motverka missbruk.

För att skydda bland annat den grupp Maria Stenberg tar upp – sökande som har en nedsatt arbetsförmåga på grund av sjukdom – finns regler om så kallad överhoppningsbar tid. Månader som en sökande varit förhindrad att arbeta på grund av sjukdom räknas inte in i kvalifikationstiden. I de fall den sökande har förvärvsarbetat i sådan omfattning att månaden kan tillgodoräknas i ett arbetsvillkor ska även förmåner som till exempel sjuklön beaktas när den sökandes rätt till ersättning prövas.

Regeringen höjde det antal timmar som krävs för att kvalificera sig för arbetslöshetsersättning från 70 till 80 timmar i månaden år 2007, eftersom det tidigare kravet inte ansågs visa på en tillräcklig anknytning till arbetsmarknaden. Självklart kan vi ha olika uppfattning om hur en sökande ska kvalificera sig för arbetslöshetsersättning. Det är dock inte tal om diskriminering av någon grupp arbetssökande, och därför är inte någon översyn av dessa regler aktuell för närvarande. Jag avser att avvakta resultaten av den parlamentariska utredningen om hållbara försäkringar vid sjukdom och arbetslöshet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.