Till innehåll på sidan

Konsekvenser av registreringskrav för utländska arbetsgivare

Skriftlig fråga 2020/21:2961 av Linda Modig (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-24
Överlämnad
2021-05-25
Anmäld
2021-05-26
Svarsdatum
2021-06-02
Sista svarsdatum
2021-06-02
Besvarad
2021-06-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Den 1 januari 2021 tillkom det nya regler för utländska arbetsgivares skyldighet att göra skatteavdrag för anställda som arbetar i Sverige. Detta drabbar utländska arbetsgivare med anställda som arbetar i Sverige och innebär i korthet att en utländsk löneutbetalare från och med den 1 januari 2021 månadsvis måste rapportera och innehålla preliminärskatt på individnivå för arbete som utförs i Sverige. Den utländska löneutbetalaren måste registrera sig som arbetsgivare i Sverige hos Skatteverket. Denna registrerings- och rapporteringsskyldighet för preliminärskatt fanns inte tidigare för utländska arbetsgivare och är helt ny.

Gränshinderrådets sekretariat har från samtliga gränsregioner fått signaler om att den nya lagstiftningen försvårar för norska, finska, svenska, åländska och danska arbetstagare och pendlare. Det uppges också att arbetsgivare från dessa länder kan komma att välja bort svenskboende arbetskraft på grund av den nya lagen för att undgå en dubbel registrering, att månadsvis rapportera och innehålla preliminärskatt i två länder samt att föra journal på om medarbetaren har arbetat i Sverige, Danmark eller annat nordiskt land på månadsbasis.

Mot bakgrund av det som har framförts vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Tänker ministern vidta några åtgärder för att förändra lagstiftningen på området?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2961 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Fi2021/02045 Finansdepartementet Finansministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2961 av Linda Modig (C)
Konsekvenser av registreringskrav för utländska arbetsgivare

Linda Modig har frågat mig om jag tänker vidta några åtgärder för att förändra lagstiftningen som trädde i kraft den 1 januari 2021 och som medför en skyldighet för utländska utbetalare att göra skatteavdrag för anställda som arbetar i Sverige.

Fram till och med den 31 december 2020 omfattades inte utländska utbetalare som saknade fast driftställe i Sverige (nedan utländska utbetalare) av skyldigheten att göra skatteavdrag från ersättning för arbete som betalades ut till en fysisk person som utfört arbete i Sverige. En person som fick skattepliktig ersättning för arbete från en utländsk utbetalare var därför skyldig att själv redovisa och betala in sin skatt varje månad. Mottagare av sådan ersättning fick därför själv ansvara för en omfattande administration.

Från och med 1 januari 2021 gäller i stället att alla som betalar ut ersättning för arbete utfört i Sverige är skyldiga att göra skatteavdrag från utgiven ersättning, oavsett om utbetalaren är svensk eller utländsk. Den som är skyldig att göra skatteavdrag ska registreras som arbetsgivare hos Skatteverket.

För de anställda som utför arbete i Sverige och där de nya bestämmelserna är tillämpliga innebär bestämmelserna en förenkling. Den anställda behöver inte längre själv redovisa eller betala in sin skatt varje månad, utan detta görs av utbetalaren. Samma regler gäller oavsett om utbetalaren är svensk eller utländsk. Denna förenkling kan även vara positiv för den som arbetar i gränsregionerna.

Om den anställda, t.ex. på grund av skatteavtal mellan Sverige och annat land, inte ska beskattas för inkomsten som uppburits för arbete i Sverige kan den anställda ansöka om jämkning hos Skatteverket. Ett sådant beslut medför att utbetalaren inte ska göra skatteavdrag och inte heller registrera sig hos Skatteverket som arbetsgivare.

De nya reglerna om skyldighet för utländska utbetalare att göra skatteavdrag för anställda som arbetar i Sverige har varit i kraft endast under kort tid och jag har förståelse för att det tar viss tid att skapa rutiner när nya regler införs.

Stockholm den 2 juni 2021

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.