Konsekvenser av myndighetsflytten

Skriftlig fråga 2017/18:628 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-01-23
Överlämnad
2018-01-23
Anmäld
2018-01-24
Svarsdatum
2018-01-31
Sista svarsdatum
2018-01-31
Besvarad
2018-01-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Regeringen har gått ut med att det ska bli slut på Stockholmsfixeringen och har därför presenterat nya utlokaliseringar av statliga myndigheter. 900 jobb i Stockholm planeras flyttas ut i landet (många av dessa dock till större städer), och det sägs vara ett sätt att knyta samman landet bättre. Tanken med detta är givetvis god, och det är förståeligt att man väljer att placera framför allt nya myndigheter på andra orter än Stockholm. Dock finns det andra problem kopplade till detta. De statliga myndigheterna fyller en viktig funktion i samhället, och därför är det viktigt att regeringen alltid har ett långsiktigt tänk kring utlokaliseringar. Varje flytt innebär att man på sikt måste bygga upp verksamheten, och de anställda som väljer att arbeta kvar tvingas förhålla sig till en ibland ganska långväga flytt. Att många inte vill fortsätta när så sker kan innebära ett plötsligt behov av många nyanställningar, vilket också riskerar att skapa problem inom myndigheten. Statskontorets siffror från 2016 har dessutom visat att det har varit svårt att skaffa ytterligare jobb på orterna än just de som utlokaliserats.

År 2009 genomförde Riksrevisionen en utredning som visade att varje utlokaliserat jobb kostade ca 1 miljon kronor. Det finns flera skäl till detta, men ett är att myndigheterna tvingas hyra in externa konsulter under en tid, inte alltför sällan i flera år.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

Har regeringen räknat på vad utlokaliseringen kommer att kosta eller innebära för konsekvenser för berörda myndigheter, och hur har regeringen arbetat för att förankra denna förändring inom berörda myndigheter?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:628 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)



Fi2018/00299/SFÖ

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:628 av Markus Wiechel (SD)
Konsekvenser av myndighetsflytten

Markus Wiechel har frågat mig om regeringen räknat på vad utlokaliseringen kommer att kosta eller innebära för berörda myndigheter och hur regeringen har arbetat för att förankra denna förändring inom berörda myndigheter.

Sverige ska hålla ihop. Alla delar i vårt land har betydelse och vår regering är fast beslutsam att våra gemensamma investeringar ska komma alla till gagn, oavsett var man bor i Sverige. Det går dock inte att komma ifrån att en omlokalisering kan innebära en belastning för den berörda myndigheten och dess personal under en övergångsperiod.

Utgångspunkten är att myndigheten ska hantera de kostnader som följer av omlokaliseringen inom de finansiella ramar som är fastställda i myndighetens regleringsbrev. Det har varit viktigt för regeringen att besluten om omlokalisering varit väl avvägda och att de processer som behöver fungera för att genomföra en ändrad lokalisering funnits på plats.

Valet av myndighet baseras på vilken typ av verksamhet som bedrivs, hur myndigheterna är organiserade nationellt, regionalt och lokalt, om myndigheten kan anses ha begränsad verksamhetsnytta av att ligga i Stockholm, om det finns potentiell verksamhetsnytta genom flytt till annan ort, att berörd myndighet inte har större fasta anläggningar eller installationer kopplade till sin verksamhet i Stockholm, samt att det inte finns andra skäl, som talar emot en lokalisering till annan ort. En viktig aspekt är att verksamheten ska kunna bedrivas effektivt.

Att öka den statliga närvaron i landet förblir en prioriterad fråga för regeringen.

Stockholm den 31 januari 2018

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.