Konsekvenser av minskat stöd till folkbildningen

Skriftlig fråga 2023/24:414 av Linus Sköld (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-12-16
Överlämnad
2023-12-18
Anmäld
2023-12-19
Svarsdatum
2024-01-02
Sista svarsdatum
2024-01-02
Besvarad
2024-01-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kulturminister Parisa Liljestrand (M)

 

Sveriges Radio rapporterar den 14 december om att ABF i Luleå säger upp hyresavtalet med fastighetsägaren där de drivit verksamheten Musikhuset. Vid stängning av Musikhuset är det ett antal lokala band som förlorar sina replokaler. Medlemmar i de drabbade banden säger till SR att det är snart sagt omöjligt att finna ny replokal i Luleå. 

Ansvarig ABF-representant förklarar beslutet att stänga Musikhuset med de minskande statsbidragen till folkbildningen. ABF bedömer att deras verksamhet måste minska med ungefär en tredjedel de kommande tre åren som en konsekvens av regeringens budgetpolitik. Det riskerar att bli ett hårt slag för kulturlivet i Luleå och på många andra orter.

Jag vill därför fråga kulturminister Parisa Liljestrand:

 

Var det en avsedd konsekvens att replokaler för musiker stängs när ministern beslutade att minska stödet till folkbildningen?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:414 besvarad av Utbildningsminister Mats Persson (L)


Svar på fråga 2023/24:414 av Linus Sköld (S)
Konsekvenser av minskat stöd till folkbildningen

Linus Sköld har frågat kulturministern om det var en avsedd konsekvens att replokaler för musiker stängs när ministern beslutade att minska stödet till folkbildningen.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Till att börja med vill jag framhålla att folkbildningen är viktig för ett rikt kulturliv i hela Sverige. Ett av de fyra syftena med statens stöd till folkbildningen är att bidra till att bredda intresset för och öka delaktigheten i kulturlivet.

Vi befinner oss dock i en prövande tid. I dagens ekonomiska läge behöver regeringen ta ansvar för att bekämpa inflationen och hantera inflationens effekter genom att stötta hushållen och välfärden. I budgetpropositionen för 2024 (prop. 2023/24:1) behöver regeringen därför göra hårda prioriteringar. Regeringen föreslår att statsbidraget till studieförbunden stegvis justeras till förmån för mer prioriterade åtgärder inom folkhögskolan och andra områden, t.ex. inom utbildning.

Förslaget om en justering av statsbidraget till studieförbunden har föregåtts av noggranna avvägningar. Regeringen var medveten om att en minskning av statsbidraget skulle få konsekvenser för studieförbundens verksamheter, och att dessa konsekvenser skulle se annorlunda ut över landet och mellan olika studieförbund. Som självförvaltningsmodellen för fördelning av statsbidrag till folkbildningen är uppbyggd är det dock upp till Folkbildningsrådet och de enskilda studieförbunden att göra den slutliga prioriteringen mellan olika verksamheter.

Jag vill slutligen understryka att regeringen sammantaget i budgetpropositionen för 2024 föreslår att ca 2,4 miljarder kronor fördelas i statsbidrag till folkhögskolor och att ca 1,7 miljarder kronor fördelas i statsbidrag till studieförbund 2024. Det är ett omfattande statligt stöd som fortsatt möjliggör mycket viktig bildningsverksamhet runtom i landet, med bl.a. kulturell inriktning.

Stockholm den 29 december 2023

Mats Persson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.