Till innehåll på sidan

konsekvenser av för sent inkomna ansökningshandlingar

Skriftlig fråga 2004/05:2077 av Johansson, Bengt-Anders (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-08-02
Besvarad
2005-08-16
Svar anmält
2005-09-13
Anmäld
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 augusti

Fråga 2004/05:2077

av Bengt-Anders Johansson (m) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist om konsekvenser av för sent inkomna ansökningshandlingar

Vid ansökan om tilldelning från den nationella reserven skulle ansökan vara inne hos Jordbruksverket senast den 15 februari i år. I det fall den inte inkommit inom föreskriven tid behandlas inte ansökan.

Den ekonomiska förlusten av en icke behandlad ansökan varierar mellan olika sökanden beroende på hur stort stödet av en korrekt behandlad ansökan skulle blivit. Detta gör att en dags försening, oberoende av orsak, kan medföra ett årligt stödbortfall för den enskilde som kan äventyra jordbruksföretagets drift och existens.

Min fråga till jordbruksministern är därför om ministern är villig att medverka till en förändring av reglerna när en ansökan kommit in för sent.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:2077 besvarad av

den 16 augusti

Svar på fråga 2004/05:2077 om konsekvenser av för sent inkomna ansökningshandlingar

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist

Bengt-Anders Johansson har frågat mig om jag är villig att medverka till en förändring av reglerna när en ansökan kommer in för sent.

Den beslutade reformen som infördes i Sverige den 1 januari i år innebär stora förändringar för såväl myndigheter som enskilda lantbrukare. Ansökningar som görs i år kommer att få stor betydelse för enskilda lantbrukare för en lång period framöver. Detta ställer mycket höga krav på att handläggningen kan göras rättssäkert och på ett korrekt sätt. De lantbrukare som brukar marken i år och som ansökt om gårdsstödet kommer att erhålla stödrättigheter som varierar i värde beroende på region samt historisk produktion under referensåren 2000@2002. Stödrättigheternas värde måste enligt regelverket fastställas senast den 31 december i år.

I Sverige är det Jordbruksverket som är ansvarig myndighet för handläggningen av stödrättigheter och ansökningsförfarandet. För att kunna fastställa stödrätternas antal och värde senast den 31 december på ett administrativt korrekt sätt och utan att äventyra det definitiva fastställandet eller en utbetalning i rimlig tid var det nödvändigt att ansökningarna ur den nationella reserven kom in i skälig tid till myndigheten.

Tilldelningen ur den nationella reserven baseras på historiska uppgifter (investeringar senast den 15 maj 2004), varför brukarna i god tid hade tillgång till alla relevanta uppgifter för att kunna lämna in sin ansökan. Sista ansökningsdag bestämdes slutligen till den 15 februari 2005 efter det att Jordbruksverket hade beaktat synpunkter från berörda remissinstanser (ingen remissinstans hade synpunkter på datumet).

Det fastställda datumet har vid ett flertal tillfällen annonserats i lantbrukspressen (Land och ATL) samt framgått av Jordbruksverkets hemsida. Därtill fick samtliga jordbrukare som under referensåren (2000@2002) beviljades något av de stöd som ligger till grund för tilläggsbelopp ett direktutskick med anvisning till när och hur de kunde ansöka ur den nationella reserven.

Jordbruksverket har avvisat ca 150 för sent inkomna ansökningar om tilldelning ur den nationella reserven. Avvisningar som överklagats har skickats till länsrätten som i samtliga avgjorda fall avslagit överklagandet.

Om man väger fördelen för de enskilda lantbrukare att få sin ansökan behandlad mot de nackdelar som föreligger om Jordbruksverket i dag ändrar sista ansökningsdag överväger nackdelarna.

Likabehandlingsprincipen samt rättssäkerheten sätts ur spel, eftersom det endast är ansökningar inkomna mellan den 16 februari och den 15 maj som Jordbruksverket kan ta upp till handläggning. De jordbrukare som lät bli att ansöka om tilldelning ur den nationella reserven eftersom de visste att sista ansökningsdatum hade passerat och att deras ansökningar därför skulle avvisas kan inte komma i fråga för tilldelning eftersom Jordbruksverket, på grund av artikel 34 i rådets förordning 1782/2003, inte kan beakta ansökningar inkomna efter den 15 maj 2005.

Att behandla de för sent inkomna ärendena kan äventyra tidsschemat såväl vad gäller fastställandet av stödrätter som en tidig utbetalning.

En eventuell ändring av det fastställda datumet från Jordbruksverkets sida skulle kunna uppfattas som ett tecken på att ett sista ansökningsdatum endast är en rekommendation från myndigheternas sida, och att det aldrig blir aktuellt med några avvisningar vilket kan påverka handläggningen av EU-stöd framöver. Sista ansökningsdatum är något som är vanligt förekommande inom svensk förvaltning.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.