konsekvensanalys av ILO 169

Skriftlig fråga 2004/05:1902 av Wälivaara, Erling (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-06-17
Anmäld
2005-06-17
Besvarad
2005-07-01
Svar anmält
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 juni

Fråga 2004/05:1902

av Erling Wälivaara (kd) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist om konsekvensanalys av ILO 169

Anpassningen av lagar och förordningar pågår i regeringen för att kunna ratificera ILO 169-konventionen. Regeringen har valt att invänta Gränsdragningskommissionens beslut innan en ratificering kan ske. Gränsdragningskommissionen väntas komma med sitt förslag under hösten 2005.

En ratificering av konventionen oroar de berörda. Man frågar sig: Vilka konsekvenser får en ratificering för näringslivet i området? Hur kommer relationerna mellan samer och övrig ursprungsbefolkning att påverkas?

Jag vill fråga jordbruksministern om hon avser att göra en konsekvensanalys innan en ratificering av ILO 169 genomförs.

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1902 besvarad av

den 1 juli

Svar på fråga 2004/05:1902 om konsekvensanalys av ILO 69

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist

Erling Wälivaara har frågat mig om jag avser att göra en konsekvensanalys innan en ratificering av ILO 169 genomförs.

Ett beslut i en fråga av en sådan betydelse för såväl samerna som andra grupper i samhället kan naturligtvis inte hastas fram. En viktig del i ratificeringsprocessen är därför att frågor kring de rättsliga konsekvenserna av en anslutning är utredda. Av den anledningen är flera utredningar slutförda eller fortfarande i arbete.

År 1997 tillkallade regeringen en särskild utredare med uppgift att klarlägga frågan om Sverige kan ratificera konventionen och vilka insatser som i så fall är nödvändiga för att Sverige ska kunna rätta sig efter bestämmelserna. Utredarens bedömning (SOU 1999:25) är att Sverige kan ansluta sig till ILO:s konvention först efter att ett antal åtgärder som rör samernas rätt till mark blivit implementerade. Det handlar först och främst om att identifiera gränserna för de områden som avses i konventionens artikel 14, utreda omfattningen av samernas jakt- och fiskerätt samt att stärka samernas skydd mot de begränsningar som i dag görs i renskötselrätten.

I januari 2002 tillsatte regeringen en gränsdragningskommission med uppdrag att utreda omfattningen av den mark där renskötselrätt föreligger. I kommissionens uppgift ingår att fastställa i vilken omfattning som samerna traditionellt innehar mark respektive nyttjar mark tillsammans med andra så som anges i artikel 14 i ILO-konventionen. Kommissionen ska redovisa sitt arbete senast den 31 december 2005.

Därtill har regeringen den 3 april 2003 tillsatt en särskild utredare som har till uppdrag att bland annat, så långt det är möjligt, klarlägga grunderna för och omfattningen av samebymedlemmars och markägares rätt till jakt och fiske inom lappmarkerna och renbetesfjällen. Uppdraget ska redovisas senast den 1 december 2005.

Rennäringspolitiska kommittén har därutöver behandlat rekommendationerna om ökat skydd mot inskränkningar i renskötselrätten (SOU 2001:101). Betänkandet tillsammans med remissvaren kan naturligtvis betraktas som en konsekvensanalys.

Som framgår har ett omfattande utredningsarbete satts i gång för att ta fram underlag för att belysa de rättsliga konsekvenserna av en anslutning. Efter att dessa utredningar kommit med sina betänkanden, och förslagen beretts, får jag ta ställning till om det behövs någon ytterligare konsekvensanalys i ärendet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.