Till innehåll på sidan

Konsekvensanalys av bonus-malus gällande minibussar

Skriftlig fråga 2020/21:907 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-08
Överlämnad
2020-12-09
Anmäld
2020-12-10
Svarsdatum
2020-12-16
Sista svarsdatum
2020-12-16
Besvarad
2020-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I Sverige finns det ett bidrag för anskaffning av bil, vilket är ett värdefullt stöd för den som har en funktionsnedsättning för att dels kunna anskaffa en bil, dels kunna bygga om bilen så att den kan användas funktionellt. Anskaffningsbidrag kan vara på upp till 40 000 kronor men då är det vissa kriterier som ska vara uppfyllda, till exempel avseende bilens ålder och hur många mil den får vara körd. Bidraget ska täcka tiden nio år framåt.

Malus betyder att minibussar, som många som använder permobil eller andra hjälpmedel är tvungna att använda, får en hög fordonsskatt redan i dag, och 2021 kan malus uppgå till 40 000 kronor per år i tre år. Det betyder att en barnfamilj som är beroende av en minibuss kan få 40 000 kronor i anskaffningsbidrag medan malus därefter innebär att familjen ska betala 120 000 kronor i en extra fordonsskatt.

I en skriftlig fråga till statsrådet Lena Hallengren har jag ställt frågan om regeringen avser att förändra bilstödet med anledning av den kraftiga höjningen av fordonsskatten. Svaret var att en familj kan köpa en mindre bil i stället. Detta är inte möjligt för de flesta eftersom hjälpmedlen inte ryms i de fordonen.

Finansministern fick nyligen en liknande fråga i en interpellationsdebatt. Hur ska en familj som är beroende av ett hjälpmedel som en permobil ha råd att införskaffa ett sådant fordon med den höga fordonsskatten? Finansministern svarade följande: ”Vad gäller tillgång till bilar för familjer som behöver två permobiler ber jag att få återkomma. Jag är inte insatt i hur mycket en permobil väger och inte heller i vilka bilar som klarar en sådan tyngd. För att svara på en sådan specifik fråga behöver jag se till att Regeringskansliet plockar fram material. Däremot finns ju alltid möjligheten att köpa en begagnad bil, för då drabbas man inte av malus.”

Frågan är vilken konsekvensanalys som regeringen och Finansdepartementet har gjort när man inför en sådan hög skatt på minibussar, vilka funktionsnedsatta med hjälpmedel måste använda, utan att samtidigt förändra bilstödet.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilken konsekvensanalys har ministern gjort inför införandet av malus-systemet, vilket begränsar möjligheten för familjer med anhöriga med en funktionsnedsättning att införskaffa en minibuss enligt exemplet ovan?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:907 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Svar på fråga 2020/21:907 av Lars Beckman (M)
Konsekvensanalys av bonus–malus gällande minibussar

Lars Beckman har frågat mig om vilken konsekvensanalys som gjorts inför införandet av malussystemet avseende möjligheten för familjer med anhöriga med en funktionsnedsättning att införskaffa en minibuss.

Införandet av ett bonus–malus-system för lätta fordon föregicks av en offentlig utredning (SOU 2016:33). Regeringen ser det som avgörande att Sverige minskar utsläppen av växthusgaser i transportsektorn, och når Sveriges klimatmål. Bonus–malus-systemet bidrar till detta genom att styra mot en högre andel miljöanpassade fordon i nybilsförsäljningen.

För att främja delaktigheten i samhället för vuxna och barn med funktionsnedsättning utgör bilstödet en betydelsefull förmån. Den 1 oktober i år trädde nya bestämmelser i kraft utifrån regeringens förslag om förbättrade möjligheter till bilstöd (prop. 2019/20:107). Syftet med de ändrade reglerna är bl.a. att öka ändamålsenligheten i stödet. I samband med detta höjdes också nivåerna på tilläggsbidragen i bilstödet för att öka kompensationen för kostnaderna i samband med bilköp.

Jag vill också betona att regeringen löpande följer både frågan om personer med funktionsnedsättning och deras anhörigas möjligheter att ta del av bilstödet och miljöstyrningen inom bonus–malus-systemet.

Stockholm den 16 december 2020

Magdalena Andersson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.