Konkurrenssituationen på avfallsmarknaden

Skriftlig fråga 2006/07:471 av Backman, Hans (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-01-12
Anmäld
2007-01-16
Besvarad
2007-01-17
Svar anmält
2007-01-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 januari

Fråga

2006/07:471 Konkurrenssituationen på avfallsmarknaden

av Hans Backman (fp)

till statsrådet Mats Odell (kd)

Kommunalt ägda avfallsbolag är verksamma på en konkurrensutsatt marknad. Men de konkurrerar inte på lika villkor. Många bryter konsekvent mot lagen om offentlig upphandling (LOU) när kommunerna köper tjänster från bolagen. Flera rättsliga domar har slagit fast att kommuner bryter mot LOU då de som regel inte upphandlar från sina egna bolag. I rapporten Interkommunala avtal för avfallsbolag från Rhetikfabriken i Malmö framkommer det att samtliga interkommunalt ägda avfallsbolag har leveransförpliktelser inskrivna i konsortialavtal, vilket ger en utestängande effekt och dessutom tydligt bryter mot LOU. I flera fall gäller leveransförpliktelserna utöver hushållsavfall, även en mängd andra typer av avfall som kommunerna inte är förpliktade att omhänderta. Avtalen är ofta bindande i 25–30 år och mycket svåra att säga upp. Branschorganisationen Återvinningsindustrierna har begärt att Konkurrensverket ska fastslå att ett av dessa avtal – det med kommunala avfallsbolaget Sysav - står i strid med § 6 i konkurrenslagen (1993:20), men fått ett nekande svar då Konkurrensverket inte anser att det konkurrensrättsliga företagsbegreppet anses omfatta verksamhet som utgörs av offentlig myndighetsutövning eller offentligrättsliga maktbefogenheter, detta trots att de kommunala bolagen är verksamma på konkurrensutsatt marknad. När kommunalt ägda avfallsbolag konsekvent bryter mot lagen om offentlig upphandling och snedvrider konkurrensen på avfallsmarknaden, borde detta gå att prövas enligt konkurrenslagen. Men svårtolkade juridiska definitioner hindrar en sådan prövning.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Mats Odell vilka åtgärder han avser att vidta för att stoppa konsortialavtal som snedvrider konkurrensen och bryter mot lagen om offentlig upphandling.

Svar på skriftlig fråga 2006/07:471 besvarad av Statsrådet Mats Odell

den 17 januari

Svar på fråga

2006/07:471 Konkurrenssituationen på avfallsmarknaden

Statsrådet Mats Odell

Hans Backman har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att stoppa konsortialavtal som snedvrider konkurrensen och bryter mot lagen om offentlig upphandling.

Låt mig först säga att detta är en viktig fråga. Det är viktigt att lagen om offentlig upphandling följs och att konkurrensen på marknaden fungerar. Offentlig upphandling förutsätter effektiv konkurrens så att den offentliga sektorn får så bra produkter eller tjänster som möjligt till så bra pris som möjligt.

Frågan om en upphandlande enhet haft rätt att göra köp av ett bolag som enheten är delägare i, har behandlats av EG-domstolen i bland annat målet Teckal, C-107/98. Av rättsfallet framgår att köp från bolag i vilket köparen är delägare inte undantas från kravet på offentlig upphandling enbart på grund av ägarförhållandena. För detta krävs att den upphandlande enheten utövar en kontroll över bolaget motsvarande den som enheten utövar över sin egen förvaltning och vidare att bolaget bedriver huvuddelen av sin verksamhet tillsammans med den upphandlande enheten eller de upphandlande enheter som innehar bolaget.

Något prejudicerande avgörande från Regeringsrätten angående Teckaldomens inverkan på svenska förhållanden finns ännu inte. Regeringsrätten har dock beslutat meddela prövningstillstånd i mål som gäller två kommuner i södra Sverige som förvärvat tjänster avseende avfallshantering från ett bolag som kommunen äger tillsammans med andra kommuner. Förvärvet har där skett utan föregående upphandling i enlighet med ett konsortialavtal mellan delägarkommunerna. Kammarrätten fann att avtalet stred mot lagen om offentlig upphandling och att upphandlingen därför skulle göras om. Regeringsrättens kommande avgörande kan således komma att klargöra när kommuners anskaffningar från kommunala bolag ska göras i enlighet med regelverket för offentlig upphandling.

Jag avser att avvakta Regeringsrättens avgörande innan jag tar ställning till behovet av eventuella åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.