konkurrensen på byggmarknaden

Skriftlig fråga 2001/02:771 av Hagström, Ulla-Britt (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-02-20
Besvarad
2002-02-28
Anmäld
2002-03-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 februari

Fråga 2001/02:771

av Ulla-Britt Hagström (kd) till statsrådet Ulrica Messing om konkurrensen på byggmarknaden

Den 16 januari år 2001 deltog undertecknad i en debatt med statsrådet Ulrica Messing om åtgärder för att synliggöra och eliminera informella hinder för utländsk konkurrens inom byggmarknaden samt åtgärder för att öka konkurrensen och sänka byggkostnaderna. Messing svarade i debatten att flera olika åtgärder redan i dag är på gång, såväl i Sverige som på EU-nivå. Den svenska regeringen avsåg att verka för att EU:s byggkostnadsdirektiv utvecklas så att en inre marknad snabbt skapas på området. Vidare sade statsrådet att Boverket och Byggkostnadsforum har fått i uppdrag att granska kommunernas taxor och avgifter. Ett samarbete i Öresund kring ett byggprojekt där HSB bygger på svenska sidan av sundet och det danska bolaget Kuben A/S på andra sidan sundet, ska utvärderas med syftet att nå slutsatser om var konkurrensen fungerar och var den inte gör det. En utredning skulle också tillsättas för att överväga om de svenska konkurrensreglerna kan bli ännu mer effektiva samt underlätta för Konkurrensverket att spåra upp och ingripa mot allvarliga konkurrensbegränsningar. Statsrådet svarade också att hon under den s.k. konkurrensdagen under Sveriges EU-ordförandeskap önskade ta upp frågan om byggmaterial och byggproduktion. Mycket konkret på området har alltså inte åstadkommits, varför jag ställer följande fråga till ministern:

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta för att öka konkurrensen på byggmarknaden?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:771 besvarad av

den 28 februari

Svar på fråga 2001/02:771 om konkurrensen på byggmarknaden

Statsrådet Ulrica Messing

Ulla-Britt Hagström har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag avser att vidta för att öka konkurrensen på byggmarknaden. Först och främst vill jag säga att jag delar Ulla-Britt Hagströms åsikt att konkurrensen inom byggbranschen måste bli bättre.

Under den senaste tiden har frågan om kartellsamverkan aktualiserats i Sverige. En av orsakerna bakom detta är att Konkurrensverket har lagt ned allt större resurser på att spåra och beivra karteller. Det beror också på allt större politisk fokusering på konkurrensfrågor. Hur lagstiftningen på konkurrensområdet är utformad har naturligtvis också stor betydelse. Karteller är en form av ekonomisk brottslighet som är till stor skada för konsumenterna och kraftfulla åtgärder krävs för att effektivisera uppspårandet och beivrandet av karteller. Som ett led i detta arbete har regeringen nyligen presenterat en lagrådsremiss där ett program presenteras som ska främja avslöjandet och bekämpandet av karteller. Huvudförslaget i lagrådsremissen är att konkurrensskadeavgiften kan efterges för den som avslöjar en kartell och därigenom underlättar Konkurrensverkets utredning.

Med anledning av den bristande konkurrensen inom byggbranschen har regeringen vidare beslutat att tillsätta en byggkommission. Den ska föreslå åtgärder som syftar till att främja konkurrensen inom bygg- och anläggningssektorn och motverka konkurrenshämmande åtgärder bland företagen. Man ska också ta fram förslag till hur man kan höja kvalitén och hålla ned byggkostnaderna samtidigt som man motverkar användandet av svart arbetskraft. För att en väl fungerande byggmarknad ska kunna växa fram måste också byggherrekompetensen förbättras. Där har dock en del redan skett. Bl.a. bildades ett samverkansforum i maj 2001 för statliga byggherrar, beställare och förvaltare med syfte att samverka bl.a. beträffande frågor om kompetensutveckling. Kommissionen ska också arbeta utifrån ett tydligt konsumentperspektiv, framför allt när det gäller behovet att sänka bygg- och boendekostnader. Förslag från kommissionen ska redovisas senast den 15 oktober i år.

Sverige ska också fortsätta att aktivt driva frågan om att snabbt få till stånd ett europeiskt byggproduktdirektiv som möjliggör framväxten av en väl fungerande inre marknad på byggområdet. Vi tvingas dock konstatera att processen går långsamt för närvarande.

En annan fråga av stor betydelse för konkurrensen inom byggsektorn är tillämpningen av plan- och bygglagen (PBL). En utredning kommer att tillsättas före sommaren med uppgift att se över PBL. Det har också tillsatts en PBL-arbetsgrupp i Regeringskansliet som bl.a. ska se över möjligheter till förenklingar av överklagandeförfarandena. Detta skulle kunna leda till att beslut i byggärenden kan fattas snabbare än i dag.

Med anledning av den bristande konkurrensen inom byggbranschen har regeringen dessutom givit Boverket i uppdrag att genomföra en kartläggning av kommunernas taxor och avgifter. Rapporten har redovisats den 17 december 2001 och rapporten utvärderas för närvarande av Byggkostnadsforum.

Förutom regeringens alla initiativ vill jag också understryka att branschen själv måste ta ett ansvar för den uppenbara brist på fungerande konkurrens som finns inom byggsektorn.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.