Till innehåll på sidan

Konjunkturinstitutets uttalande om bonus-malus-systemet

Skriftlig fråga 2020/21:1691 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-08
Överlämnad
2021-02-09
Anmäld
2021-02-10
Svarsdatum
2021-02-17
Sista svarsdatum
2021-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Den 1 juli 2018 infördes det så kallade bonus–malus-systemet. Systemet innebär att laddbara bilar får en bonus medan bensin- och dieselbilar beläggs med straffskatt. Skatten skulle finansiera bonusarna, men så har det inte blivit, visar en granskning utförd av Dagens PS.

Under förra året drog staten in 16,7 miljarder på fordonsskatt, vilket är en ökning med 1,7 miljarder jämfört med tiden innan bonus–malus-systemet. Samtidigt nådde dock bonusutbetalningarna hela 2,1 miljarder kronor, vilket innebär en förlust i systemet på 674 miljoner. Nu larmar Konjunkturinstitutet om att ekvationen inte håller.

I en remiss föreslår Konjunkturinstitutet att regeringen antingen fasar ut bonus–malus-systemet eller ger upp målet om ett självförsörjande system.

Samhällsnytt rapporterar om att även Riksrevisionen i en tidigare rapport har riktat hård kritik mot systemet. Bland annat skriver Riksrevisionen att regeringen satsat åtskilliga miljarder på att införa systemet utan att ha gjort någon konsekvensanalys av dess effekter. De sammanlagda utgifterna hade då uppgått till 13 miljarder kronor.

I rapporten framgår även att inte ens de miljömässiga konsekvenserna analyserats på djupet. ”Beslutsunderlagen har dessutom endast knapphändig information om de miljömässiga konsekvenserna, trots att syftet med åtgärderna har varit att på sikt minska utsläppen av framför allt koldioxid. Det finns heller ingen plan för uppföljning och utvärdering för det flesta av insatserna”, citerar Vi bilägare.

Av denna anledning vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta med anledning av Konjunkturinstitutets uttalanden om bonus–malus-systemet?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1691 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Fi2021/00570 Finansdepartementet Finansministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1691 av Björn Söder (SD)
Konjunkturinstitutets uttalande om bonus–malus-systemet

Björn Söder har frågat mig vilka åtgärder som jag avser att vidta med anledning av Konjunkturinstitutets uttalanden om bonus–malus-systemet.

Regeringen ser det som avgörande att Sverige minskar utsläppen av växthusgaser i transportsektorn och når Sveriges klimatmål. Bonus–malus-systemet bidrar till detta genom att högre skatt tas ut på nya fordon med högre utsläpp och bonus lämnas till mer miljöanpassade fordon. I syfte att förstärka miljöstyrningen och finansieringen av bonusen har regeringen föreslagit skärpningar av den förhöjda fordonsskatten för nya lätta bensin- och dieselfordon från den 1 april 2021. För att förstärka systemet och öka incitamenten att köpa nollemissionsfordon har även ändringar i klimatbonusen aviserats. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Sverige har i dag en stigande andel laddbara fordon och förändringen går snabbt. En ökad elektrifiering är en viktig pusselbit för att nå utsläppsmålet för transportsektorn 2030. För att upprätthålla miljöstyrningen och för att intäkterna från malus ska fortsätta att täcka kostnaderna för bonus kommer


systemet återkommande att behöva anpassas i takt med teknikutvecklingen. Bonus–malus-systemet kommer även fortsatt löpande analyseras och vid behov justeras.

Stockholm den 17 februari 2021

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.