Konflikter på Afrikas horn

Skriftlig fråga 2011/12:275 av Pethrus, Désirée (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-12-22
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2012-01-16
Besvarad
2012-01-16
Svar anmält
2012-01-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 december

Fråga

2011/12:275 Konflikter på Afrikas horn

av Désirée Pethrus (KD)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

I veckan kom domen mot de två svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye som sedan i juli i år suttit fängslade i Etiopien. Domen visar tydligt på den negativa utvecklingen avseende pressfriheten i Etiopien. Men det inger också stor oro vad avser Ogadenprovinsen som de två journalisterna skulle besöka för att ta reda på mer kring de vittnesmål som finns om våld och övergrepp på civilbefolkningen i området. Vittnesmålen anger att oljebolagen i området får stöd via etiopiska regeringstrupper att fördriva, tortera och våldta civilbefolkningen för att kunna verka i området.

Ogaden är ett stängt område för människorättsorganisationer, journalister och andra som vill ta reda på fakta. Det är naturligtvis inte anständigt att EU:s bistånd om cirka en miljard kronor går till ett land som begår övergrepp på sin egen befolkning. EU måste nu villkora biståndet till Etiopien och kräva en oberoende utredning av Ogadenprovinsen för att fortsätta skicka bistånd till Etiopien. Även oljebolagen bör svara på frågor om sin verksamhet.

EU arbetar just nu med att ta fram en strategi för Afrikas horn. Frågan var nyligen uppe i EU-nämnden. Det krävs här att strategin får ett brett anslag som möter både stora humanitära, men också säkerhetspolitiska behov. EU:s utrikestjänst måste samtala med andra länder som ingår i insatsen. I dag bidrar EU via insats Atalanta, men frågan måste breddas. 380 000 flyktingar finns i världens största flyktingläger i Dadab, Kenya. De har kommit dit på grund av konflikter på Afrikas horn, inklusive Ogaden. Något måste göras för alla dessa människor som lever på flykt under miserabla förhållanden.

Vad avser utrikesministern att göra för att situationen i Ogaden ska bli en fråga för EU och dess biståndspolitik?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:275 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 16 januari

Svar på fråga

2011/12:275 Konflikter på Afrikas horn

Utrikesminister Carl Bildt

Désirée Pethrus har frågat mig vad jag avser att göra för att situationen i Ogaden ska bli en fråga för EU och dess biståndspolitik.

Afrikas Horn står inför en rad utmaningar, såväl politiska, som säkerhetspolitiska och humanitära. Dessa påverkar länderna i hela regionen i en rad avseenden. Många människor är på flykt undan väpnade konflikter. Andra, som de flesta flyktingar i Dadab, har flytt från Somalia för att undgå torkan, vars följder dock har förvärrats av den pågående konflikten i Somalia.

EU är en stor biståndsgivare till Etiopien. EU-biståndet finansieras av EU:s medlemsstater och förvaltas av EU-kommissionen. Dess program syftar främst till landsbygdsutveckling, livsmedelssäkerhet, stöd till fattigdomsbekämpning, social infrastruktur såsom utbildning, hälsa och uppbyggnad av civilsamhället, samt att nå god samhällsstyrning. Sverige har inom EU länge verkat för att demokrati och respekt för mänskliga rättigheter ska vara en självklar dimension av det gemensamma EU-biståndet. EU och dess medlemsstater för regelbundna politiska samtal med den etiopiska regeringen inom ramen för vad som föreskrivs i Cotonouavtalet.

EU:s strategiska ramverk för Afrikas horn antogs vid utrikesministrarnas rådsmöte den 14 november 2011. Här slås fast att EU ska verka för fred, säkerhet, utveckling och ansvarstagande regeringar genom ett regionalt angreppssätt och genom engagemang inom ett brett antal sektorer. Vad som särskilt lyfts fram är det konfliktförebyggande arbetet, regionalt samarbete, liksom samarbete med likasinnade och inflytelserika partner. EU utsåg under hösten 2011 för första gången en särskild representant för Afrikas horn. Alexander Rondos trädde i tjänst den 1 januari 2012.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.