konfessionella friskolor

Skriftlig fråga 2003/04:1207 av Tolgfors, Sten (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-05-14
Anmäld
2004-05-18
Svar anmält
2004-05-19
Besvarad
2004-05-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 maj

Fråga 2003/04:1207

av Sten Tolgfors (m) till utbildningsminister Thomas Östros om konfessionella friskolor

Undervisningen i Sverige ska vara icke-konfessionell. Däremot får en skola gärna ha en konfessionell profil. Men undervisningen ska vara allsidig och saklig och värdegrunden respekteras.

Som den kommunala skolan i Knutby visade kan missförhållanden finnas oavsett skolans huvudman. I Knutby lär elever ha utsatts för kränkningar, värdegrunden på skolan ha sviktat och barn i behov av särskilt stöd ha tvingats till "lydnad". Kommunen har känt till problemen sedan 2001. Först 2004 rapporterades skolan till Skolverket @ då av en lärare, som lämnat skolan.

Skolministern ägnar sig åt att sprida djup misstro både mot friskolor och mot Skolverkets arbete: "Men man måste också ställa frågan om det är möjligt att fortsätta finansiera religiöst grundade friskolor med skattemedel. Det kan vara så att det bildas en koalition mellan föräldrar och skola där man inte berättar vad som sker och vilseleder. Det kommer att vara svårt för en statlig myndighet att avslöja." Detta säger Östros till TT den 12 maj 2004.

Sådana uttalanden bidrar till att skapa misstro mot en hel kategori av skolor. I stället borde regeringen verka för att höja den allmänna kvaliteten i den statliga skolinspektionen, lika för alla skolor.

Vad avser skolministern att göra för att höja kvaliteten i den statliga skolinspektionen, lika för alla skolor?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1207 besvarad av

den 19 maj

Svar på frågorna 2003/04:1204 om skolsystemets rättssäkerhet och 1207 om konfessionella friskolor

Utbildningsminister Thomas Östros

Sten Tolgfors har frågat mig följande:

1. Vad avser jag att göra för att stärka fristående skolors och därmed hela skolsystemets rättssäkerhet och säkerställa att Skolverkets kvalitetsgranskning är fristående och självständig från politisk styrning?

2. Vad avser jag att göra för att höja kvaliteten i den statliga skolinspektionen?

Statens skolverks (Skolverket) uppgifter framgår av förordningen (2002:1160) med instruktion för Statens skolverk. Den styrning som utövas av regeringen i förhållande till regeringens myndigheter syftar till en hög effektivitet och rättssäkerhet i den statliga verksamheten.

Skolverkets beslut med anledning av genomförda inspektioner fattas av verket såsom en självständig statlig myndighet.

Det är ytterst angeläget att en hög rättssäkerhet upprätthålls i skolväsendet, så att läroplanens värdegrund kan garanteras i alla skolor och ingen elev utsätts för kränkande behandling.

En likvärdig utbildning över hela landet förutsätter en kraftfull nationell uppföljning, utvärdering och granskning av skolans resultat, liksom en skarp tillsyn för att värna om elevens rätt. Den 1 mars 2003 ombildades Skolverket i syfte att åstadkomma en självständig gransknings- och tillsynsmyndighet. Genom en kraftigt förstärkt utbildningsinspektion har tillsyn och kvalitetsgranskning prioriterats.

Skolverket har den 1 november 2003 redovisat sin plan för hur utbildningsinspektionen ska genomföras för att på sikt fördubblas och omfatta alla kommuner och alla skolor. I sin årsredovisning för 2003 har verket belyst det pågående arbetet med kompetens- och metodutveckling inom området.

När Sten Tolgfors hävdar att jag ägnar mig åt att sprida djup misstro både mot friskolor och mot Skolverkets arbete, vill jag påminna om fyra frågor som Sten Tolgfors ställde i januari i år (2003/04:606@609). I dessa framfördes kritiska synpunkter på Skolverkets metoder och frågor vid genomförda inspektioner av konfessionella skolor.

Under den tid skolplikten fullgörs saknar föräldrarna möjlighet att ha tillsyn över sina barn. Då vilar ansvaret på skolhuvudmannen, varför det både är naturligt och viktigt att Skolverket kontrollerar hur detta ansvar förvaltas, så att inget barn behandlas på ett sätt som strider mot läroplanens värdegrund. Samtidigt är det viktigt att Skolverkets metoder svarar mot vedertagna krav på rättssäkerhet.

I det perspektivet förefaller det något besynnerligt att Sten Tolgfors väljer att blunda för själva kärnfrågan, nämligen om det förekommer missförhållanden där barn far illa i skolan.

Om det visar sig att missförhållanden förekommer, som inte kan beläggas och styrkas genom de metoder som en statlig myndighet kan använda, finns det anledning att diskutera hur samhället ska kunna värna om barnens bästa. Jag skulle välkomna om Sten Tolgfors ville medverka i den diskussionen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.