Till innehåll på sidan

konferens om det globala informationssamhället i Tunisien

Skriftlig fråga 2004/05:1949 av Ohlsson, Birgitta (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-06-28
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-07-13
Svar anmält
2005-09-13
Anmäld
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 juni

Fråga 2004/05:1949

av Birgitta Ohlsson (fp) till utrikesminister Laila Freivalds om konferens om det globala informationssamhället i Tunisien

Det nordafrikanska landet Tunisien är ett land som gång efter annan har brutit mot mänskliga rättigheter. Amnesty International rapporterar om rättsosäkerhet, begränsningar i yttrandefriheten och tortyr.

I november ska Tunisien agera som värd för World Summit of the Information Society, ett forum om det globala informationssamhället och om hur informationstekniken kan spridas till alla runtom i världen. Internet kan till exempel betyda mycket i kampen för demokratisering i många diktaturländer. Emellertid kan man diskutera det rimliga i Tunisiens roll som värd för konferensen. Myndigheterna har vid ett flertal tillfällen blockerat webbsidor med regimkritiskt material samt trakasserat och till och med fängslat dess företrädare. Internet är många gånger den enda kanalen för information om vad som egentligen sker i Tunisien vad gäller demokrati och brott mot mänskliga rättigheter.

Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till utrikesministern:

På vilket sätt kommer utrikesministern att bidra till att även regimkritiska grupper får tillträde till konferensen?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1949 besvarad av

den 13 juli

Svar på fråga 2004/05:1949 om konferens om det globala informationssamhället i Tunisien

Utrikesminister Laila Freivalds

Birgitta Ohlsson har frågat mig på vilket sätt jag kommer att bidra till att regimkritiska grupper får tillträde till The World Summit on the Information Society (WSIS) som hålls i Tunis i november 2005.

Låt mig inledningsvis framhålla att regeringen noga följer situationen vad gäller demokrati och mänskliga rättigheter i Tunisien. Sverige har en aktiv profil såväl bilateralt som inom EU. Det innebär bland annat att vi bevakar tunisiska myndigheters agerande samt påtalar brister och övergrepp. Vår kritik innefattar den bristande respekten för yttrande- och föreningsfriheten och därmed också svårigheterna för regimkritiska organisationer att vinna legalt erkännande från regeringen.

Beträffande toppmötet om informationssamhället konstaterar jag att Tunisien är bundet att följa FN:s regler för NGO-ackreditering. Dessa regler tillämpades redan under en av de preliminära konferenserna som hölls i Tunisien i juni 2004, där ett dussintal organisationer deltog, inklusive regimkritiska människorättsorganisationer. Det är dock bekymmersamt att ett antal regimkritiska organisationer inte vunnit legalt erkännande av den tunisiska regeringen och därmed kan nekas tillträde till konferensen.

Det är min starka förhoppning att den tunisiska regeringen inser vikten av ett brett deltagande. Otillbörliga inskränkningar av ackrediteringar skulle framstå som särskilt oacceptabla i samband med ett toppmöte om informationssamhället. Sverige kommer att följa utvecklingen i denna fråga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.